A legfőbb ügyészség kivizsgálást indított a Kövesi-hangfelvétel ügyében

A legfőbb ügyészség bejelentette hétfőn, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) feljelentésére kivizsgálást indított a Laura Codruţa Kövesi főügyésszel kapcsolatos hangfelvétel ügyében a hatóság megtévesztésének gyanújával.

A DNA hétfőn közölte, hogy a legfőbb ügyészséghez fordul az igazságszolgáltatás elől Szerbiába szökött üzletember, Sebastian Ghiță tulajdonában lévő România TV által vasárnap este közzétett hangfelvétel ügyében. Álláspontjuk szerint a hangfelvétel valóban elhangzott beszédrészletek és ezek közé beékelt szövegrészek kompilációja, amellyel a cél azt a látszatot kelteni, hogy a korrupcióellenes főügyész felszólítására indítanak vizsgálatot bizonyos személyek ellen, illetve hogy a főügyész szabja meg a bűnvádi eljárás menetét.

Ezért ez esetben felmerülhet a bűnüldöző szervek megtévesztésének gyanúja - állítja a DNA. A közlemény hozzáteszi, mivel azokon a munkaüléseken, amelyeken a felvételen is hallható részletek elhangzottak, az ügyészség egyik alosztályának belső ügyeiről tárgyaltak, felmerül a nem a nyilvánosságnak szánt információk közvetlen vagy közvetett módon való felhasználásának gyanúja is.

Összeollózták a felvételt?

A DNA szerint a felvételek Laura Codruţa Kövesi, a két főügyészhelyettes és két alosztály ügyészei részvételével tartott, két ülésen készültek, amelyekre idén március 30-án került sor. Ezeken a jegyzőkönyvek tanúsága szerint többek között "a bűnvádi eljárások operativitásáról, a bizonyítékok begyűjtésének üteméről, a bűnvádi eljárás szabályainak szigorú betartásáról" esett szó.

Ugyanakkor a főügyész azt kérte a gyűlésen vezető beosztású beosztottjaitól, kövessék figyelemmel a kivizsgálás alatt álló ügyeket. Mindezek "menedzseri hatáskörének természetes és felelős gyakorlásáról tanúskodnak" - mutat rá a közlemény, amely szerint az ülésen megállapították, hogy a DNA keretében működő egyik ügyosztálynak 42 olyan kivizsgálás alatt álló ügye volt akkor, amelyekben több mint 4 éve kezdték el a bűnvádi eljárást, 30 dosszié több mint ötéves volt, 22 ügyben pedig több mint hat éve nyomoztak.

A közlemény hangsúlyozza: a közzétett felvételek nem hitelesek, bizonyos részek külön-külön elhangzott, és utólag egymás mellé vágott kijelentésekből állnak, ugyanakkor olyan kifejezések is hallhatók, amelyeket a korrupcióellenes főügyész sosem használt. A közlemény fel is sorolja ezeket.

A DNA ugyanakkor az Igazságszolgáltatási Felügyeletnél is panaszt tett az ügyben, hangsúlyozva, hogy a hangfelvétel kompiláció, és azzal az egyértelmű céllal készült, hogy hamis képet fessen a DNA tevékenységéről.

„Jussunk el a miniszterelnökig”

Mint írtuk, a hangfelvételeken a beosztottai teljesítményével elégedetlen Kövesi - feltehetően a DNA egy munkaértekezletén - hatékonyabb munkát és több "fontos" ügyet követel a DNA ügyészeitől, akiknek a szemére veti, hogy öt hete nem gyanúsítottak meg senkit. Kövesi azt fejtegeti, hogy legalább egy újabb miniszter lebuktatására vagy más fontos ügyre van szükség ahhoz, hogy azok, akik nyilvánosan támadják a DNA-t, ne "másszanak rá" a vádhatóságra, ne bátorodjanak fel, ne érezzék úgy, hogy a DNA meggyengült és ideje visszaszorítani.

Az egyik hangfelvételen Kövesi kijelenti: azt szeretné, ha Jean Uncheșelu - az a DNA-ügyész, aki az akkor kormányfői tisztségben lévő Victor Ponta ellen 2015-ben bűnvádi eljárást indított - "eljutna a miniszterelnökig, aki aláírta a szerződéseket azoknak a házaknak az ügyében". A hazai média úgy értelmezte, hogy ezúttal Sorin Grindeanu jelenlegi kormányfőről van szó, akiről felmerült, hogy temesvári alpolgármesterként illegális visszaszolgáltatásokhoz járult hozzá. A politikus tagadta a vádat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?