Ezt tartalmazza a bizalmatlansági indítvány szövege

A kormány 27 tagja közül kettő önként átpártolt egy képviselő parancsnoksága alá, egymás között osztogatják a miniszteri tisztségeket, és nevetséges támadásokat intéznek minden irányba - olvasható a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) által kezdeményezett bizalmatlansági indítványban.

A Sorin Grindeanu vezette kormány megbuktatását célzó indítvány címe: Romániát nem lehet elkobozni. Megvédjük a demokráciát és az állampolgárok szavazatait. Az indítvány rámutat, a miniszterelnök és az egyik miniszter teljesen semmibe veszik az állami intézmények működésének demokratikus szabályait, politikai éretlenségről és felelőtlenségről tesznek tanúbizonyságot, nézetük szerint az Alkotmány és a törvény előírásainak betartása fakultatív.

"A kormány 27 tagja közül kettő kettő önként átpártolt egy parlamenti képviselő, magas rangú köztisztviselő parancsnoksága alá, egymás között osztogatják a miniszteri tisztségeket, és nevetséges támadásokat intéznek minden irányba (...). A Ponta-Grindeanu-Jianu felállítású kormány azt bizonyítja, hogy vannak politikusok, akik minden jóérzést, tisztességet és méltóságot nélkülöznek, és ezzel csak megerősítik, hogy jogosan vonta meg tőlük politikai támogatását a PSD és az ALDE" - fogalmaz az indítvány. A bizalmatlansági indítvány kezdeményezői szerint ennek megszavazása az egyetlen megoldás arra, hogy "hozzáértő, felelős és munkabíró" személy vegye át a kormány vezetését. 

A dokumentum szövege rámutat, ez nem a PSD-ALDE-kabinet ellen irányuló bizalmatlansági indítvány, hanem politikai felelősségről árulkodó kezdeményezés, amelyre az állam demokratikus értékei és az alkotmányos rend megvédése érdekében van szükség.

"Sorin Grindeanu helyzetében a miniszterelnöki tisztségről való lemondás lett volna a helyénvaló és felelős döntés, minden érett politikus így járt volna el. Ezzel elkerülhető lett volna a politikai válság, és rövid idő alatt meg lehetett volna alakítani az új kormányt. (...) A bizalmatlansági indítvány jóváhagyásával visszaáll a jogrend, és megnyílik az út egy új, legitim, az ország lakossága által leadott szavazatokat tiszteletben tartó kormány megalakítása előtt, amely teljesíti majd a vállalásokat" - fogalmaz az indítvány, amelynek aláírói ugyanakkor hangsúlyozzák, a kormánykoalíció a rendelkezésére álló törvényes és alkotmányos eljárást választotta azon előzmény nélküli válsághelyzet megoldására, amelyet "a senki miniszterelnöke" idézett elő.

A bizalmatlansági indítványt 16 óra 30 perctől olvassák fel a parlamentben. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?