A szavazás előtt dől el az RMDSZ álláspontja a bizalmatlansági indítványról

A bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos álláspontjáról szerdán, a szavazás előtt, a frakciók együttes ülésén dönt az RMDSZ. A szövetség vezetői arra kaptak felhatalmazást a Szövetségi Állandó Tanácstól (SZÁT), hogy addig tárgyaljanak a parlamenti pártokkal a kialakult helyzetről.

A SZÁT szombati döntését Kelemen Hunor szövetségi elnök ismertette kolozsvári sajtótájékoztatóján. Közlése szerint a testület ülésén kielemezték az alternatívákat, sorba vették a forgatókönyveket. "A kialakult helyzetért teljes mértékben a koalíciót terheli a felelősség. Úgy gondoljuk, hogy átlátható parlamenti többségre és politikai kormányra van szükség, amikor a megoldást keressük, ebből az elvből indulunk ki" – szögezte le a politikus.

Kelemen Hunor rekordok könyvébe illőnek nevezte azt a helyzetet, hogy a koalíció kénytelen a saját kormánya ellen bizalmatlansági indítványt benyújtani. „Jó lett volna, ha koalíció házon belül tudta volna ezt a helyzetet kezelni. Mi nem kívánunk ebbe beleavatkozni. De felelősségünk van abban, hogyan alakulnak a dolgok a következő hetekben” – fogalmazott a szövetségi elnök.

A poltikus közölte: a bizalmatlansági indítványról szerdán, a szavazás előtt, a frakciók együttes ülésén dönt az RMDSZ. Azt is megjegyezte azonban: ha szükségesnek látják, újabb SZÁT-ülést tartanak, vagy akár az SZKT ülését is összehívják. Elmondta azt is, hogy az RMDSZ honatyái nem vesznek részt a parlament vasárnapi ülésén, amelyen felolvassák a bizalmatlansági indítvány szövegét. „Minket nem sürget az idő, de jövő héten hozzá szeretnénk járulni a politikai stabilitás helyreállításához” – magyarázta.

Újságírói kérdésre az RMDSZ elnöke leszögezte: addig nem tárgyalnak senkivel az esetleges kormányzásról, amíg nem alakul ki egy világos parlamenti többség. Közlése szerint „beszélgetései” már voltak Sorin Grindeanuval és a koalíció vezetőivel is, de a tárgyalások a helyzet feloldásáról csak hétfőn kezdődnek.

Arra a kérdésre, hogy a szövetség elégedett-e a koalícióval való parlamenti együttműködéssel, kijelentette: az együttműködés hullámzó volt, de van még két hét a parlamenti ülésszakból, és ez idő alatt még sok minden történhet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?