Bíróság elé állítják Ion Iliescut a bányászjárás ügyében

Bíróság elé állítják Ion Iliescu volt államfőt, Petre Roman volt miniszterelnököt és Virgil Măgureanut, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt igazgatóját az 1990. június 13-15-e közötti bányászjárás ügyében. 

A hírt egy katonai ügyész közölte a sajtóval. Az említettek mellett ugyanebben az ügyben vádat emelnek többek közt Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettes, Mugurel Cristian Florescu volt főügyész-helyettes, a Katonai Ügyészségek Igazgatóságának volt vezetője, Emil "Cico" Dumitrescu, a belügyminisztériumhoz tartozó Országos Kulturális, Sajtóügyi és Sportigazgatóság egykori vezetője, Adrian Sârbu volt miniszterelnöki kabinetfőnök, Miron Cozma bányász-szakszervezeti vezető és az ügyben érintett más volt tisztségviselők ellen is.

Az ügyészek szerint 1990. június 11-én és 12-én az állami hatóságok arról döntöttek, hogy erőszakos támadást indítanak a bukaresti Egyetem (Universităţii) téren békésén tüntető emberek ellen, akik elsősorban a Temesvári Kiáltvány 8. pontja érvényesítését akarták elérni, és békés módon fejezték ki az akkori politikai hatalommal ellenszegülő véleményüket.

A támadásba bevonták a belügyminisztérium, a védelmi minisztérium, a SRI erőit, illetve több mint 10.000 bányászt és az ország különböző pontjairól érkezett más munkásokat. A támadásra 1990. június 13-án került sor. Ennek során 4 személyt halálos lövés ért, 3 személyt tűzfegyver sebesített meg, 1.388 személynek testi vagy pszichikai épsége sérült, politikai okokból 1.250 személyt fosztottak meg szabadságjogaiktól. A hatóságok támadása június 14-én és 15-én folytatódott, a Bukarestbe vitt bányászok és munkások feldúlták az ellenzéki pártok székhelyeit, bántalmazták a lakosságot, agresszív tetteikről készült felvételek bejárták a világsajtót.

Mindez a vádlottak manipulatív és diverziókeltő cselekedeteinek eredményeképpen történt, ugyanis elhitették a lakossággal, hogy az Egyetem téri tüntetés 'legionárius lázadás', a tüntetőket pedig huligánoknak nevezte az ország elnöke - idézik fel az ügyészek. A tüntetők százait törvénytelenül megfosztották szabadságuktól több napra, fogva tartásra nem megfelelő helyiségekbe zárták őket - áll a vádiratban. A bányászjárás ügyiratcsomója 413 kötetből áll, a vádirat 2.000 lapot tartalmaz.

A katonai ügyészség tájékoztatása szerint a bizonyítékok összegyűjtéséhez 46 gyanúsítottat, 1.388 sértettet, a sértettek 146 hozzátartozóját és 589 tanút hallgattak ki. Az ügyet a Legfelsőbb Bíróság tárgyalja. 

Kapcsolódók

Kimaradt?