FRISSÍTVE - A miniszterelnök nem hajlandó lemondani

FRISSÍTVE: Tömegesen lemondanak szerdán a Grindeanu-kabinet miniszterei, arra kényszerítve a kormányfőt, hogy maga is megtegye ezt a lépést – értesült szociáldemokrata forrásokból a România TV. Kedd estére az is kiderült, hogy a miniszterelnök nem hajlandó távozni a tisztségéből.

FRISSÍTÉS: Kedd délután a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea találkozott Sorin Grindeanuval, és ismét lemondásra szólította fel a miniszterelnököt. A kormányfő azonban ezúttal is közölte, hogy nem hajlandó távozni tisztségéből – írta PSD-forrásokra hivatkozva a HotNews.

A kormányfő közölte azt is a pártelnökkel, hogy ha szerdán lemondanak miniszterek a csapatából, azonnal újakat nevez ki helyettük. A találkozón nem merült fel, hogy a PSD bizalmatlansági indítványt nyújtson be a saját kormánya ellen, így könnyen elképzelhető, hogy Dragneáék szerdán valamilyen kompromisszummal megpróbálják elsimítani az egyre éleződő konfliktust.

Mint korábban írtuk, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea hétfő este lemondásra szólította fel a miniszterelnököt, Sorin Grindeanu azonban egyelőre nem hajlandó önként távozni. A PSD vezetői ezért kedden azt ötölték ki, hogy szerdán tömegesen kiléptetik a minisztereiket a kormányból, így a kormányfő kénytelen lesz megtenni ezt a lépést.

A România TV értesüléseit PSD-s források az evz.ro portálnak is megerősítették. A lap szerint a párt országos végrehajtó bizottságának szerdai ülésén a szociáldemokrata miniszterek Sorin Grindeanu jelenlétében bejelentik a lemondásukat. Liviu Dragnea  kedd délután találkozik a kormányfővel, és ismerteti vele, hogy mire számíthat a szerdai vezetőségi ülésen. A stiripesurse.ro úgy tudja: a miniszterelnök ezek után hajlani fog arra, hogy beadja a derekát, így elképzelhető, hogy nem lesz szükség a miniszterek tömeges lemondására.

Ez állhat a háttérben

A Mediafax, illetve a News.ro hírügynökség PSD-s forrásokra hivatkozva kedden azt közölte: a PSD elnöke egy hétfő esti találkozón szembesítette Grindeanut azzal, hogy elveszítette a pártvezetés bizalmát, ezért azt kérte tőle, hogy önként távozzon. Dragnea állítólag a kormányprogram végrehajtásának késlekedésére hivatkozott, egyebek mellett arra, hogy a kormány nem hozta létre a választási kampányban beígért szuverén befektetési alapot.

A hazai sajtóban hetek óta vezető téma a PSD elnöke és a kormányfő közötti feszültség. Grindeanu kinevezésekor Dragnea nem titkolta: a miniszterelnököt egyféle helyettesének tekinti, és elvárja tőle, hogy végrehajtsa a pártszékház utasításait, mondván, hogy megbízatása a PSD - választói felhatalmazással megerősített - programjának gyakorlatba ültetésére szól. Grindeanu azonban egyre több jelét adta önállósulásának, láthatóan igyekszik elhatárolódni a PSD elnökétől, és - egyes elemzők szerint - a kormányfői tisztségben megerősödött politikus arra vár, hogy Dragneát második korrupciós pere végleg eltávolítsa a politikából.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kedden cáfolta, hogy a PSD a kormánykoalícióba hívta volna a magyar érdekképviseletet, és elzárkózott attól, hogy találgatásokra reagálva megelőlegezze, mit tenne a szövetség kormányválság esetén. Hasonlóképpen kiváró álláspontra helyezkedett az elnöki hivatal is. Klaus Johannis szóvivőjén keresztül annyit üzent, hogy csak hivatalos bejelentésekre fog reagálni, egyébként pedig a PSD felelőssége, hogy kiértékelje miniszterei teljesítményét.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?