Napokon belül eldől, hogy ki megy és ki marad a Grindeanu-kabinetből

Valószínűleg már vasárnap vagy hétfőn véglegesítik a minisztereket kiértékelő jelentést, jelentette ki csütörtökön Liviu Dragnea. A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke közölte, a jelentést ezt követően a párt országos végrehajtó bizottságához küldik, amely meghozza a szükséges döntéseket. 

Dragnea hozzátette, az említett döntések „bármilyen természetűek” lehetnek, és céljuk a kormányprogram gyakorlatba ültetése. „Legyen nagyon világos, ez a kiértékelés nem valaki ellen irányul. Látom, vannak kollégák, akik marakodnak. Megtörténik a nyár közeledtével, hogy az emberek megharagszanak, veszekednek, de engem, túl mindenféle személyességen, a kormányprogram érdekel, amelyet gyakorlatba kell ültetni” - jelentette ki a PSD elnöke. 

Dragnea azt is leszögezte, hogy a kiértékelés nagyon szigorú lesz, mert „a kormányprogrammal nem lehet játszani”, és minden halogatott intézkedés további intézkedések késlekedését eredményezi. 

„Hathavonta lecseréljük a minisztereket”

„A kormány a párté”, és ha a párt úgy látja jónak, akár félévente lecserélheti a minisztereket - nyilatkozta csütörtökön a Szociáldemokrata Párt ügyvezető elnöke, Niculae Bădălău szenátor. „Mi követjük a kormányprogramot, és nagyon kevés intézkedéssel vagyunk megkésve. Önöknek, újságíróknak a kormányprogramunk alapján kell megítélniük bennünket, nem annak alapján, amit tenni szándékozunk. Nekünk kötelességünk erősíteni magunkon, amikor úgy érezzük, hogy valami nem működik. Azzal miért nem számolnak, hogy akár úgy is dönthetünk, hogy hathavonta lecseréljük a minisztereket? Csak mert mi úgy akarjuk. Nekem pártként az a kötelességem, hogy tartsam be választási ígéreteimet, nem az, hogy kinevezzek egy igazgatót, majd kérdezzem meg, hogyan vélekednek róla. (...) Ezek a demokrácia játékszabályai: önök megszavaznak egy pártot, az pedig saját módszereivel igazgatja az országot” – mondta a sajtónak Niculae Bădălău. 

A PSD ügyvezető igazgatója hozzátette, ezzel a maga részéről „lezártnak tekinti” a kormány tevékenységének kiértékelésével kapcsolatos témát, amihez - mint mondta - Liviu Dragnea pártelnök is „hozzájárult”. „Igen, az elnök úr is azt mondta, jobb lenne, ha többé nem nyilatkoznánk a témában. Kissé megkésve, de én is alkalmazkodom ehhez” – fogalmazott. 

Niculae Bădălău szerdán azt mondta, a Sorin Grindeanu vezette kabinet tevékenységének kiértékelését követően minisztercserét javasolnak majd azoknál a tárcáknál, amelyeknél hiányosságokat találnak, sőt, ha kell, testületileg menesztik a kormány. Azt is hozzátette, a PSD-nek számos olyan szakembere van, „akik bármikor átvehetik a miniszterelnök vagy bármelyik miniszter helyét”. Erre reagálva Liviu Dragnea pártelnök azt mondta, a PSD nem szándékozik leváltani a kormányt, és felkérte kollégáit, többé ne gyártsanak forgatókönyveket a Grindeanu-kabinettel kapcsolatban. 

Kimaradt?