Meg vannak számlálva Grindeanu napjai?

A bukaresti sajtó szerint kormányátalakítást akar és Sorin Grindeanu miniszterelnököt is menesztené Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

A keddi bukaresti lapok tág teret szenteltek annak a támadásnak, amelyet a pártelnök egyik bizalmasának számító Gabriela Firea, Bukarest szociáldemokrata főpolgármestere intézett a kormányfő ellen. Firea szerint rosszabb a viszonya a kormánnyal, mint a - PSD által folyamatosan bírált - szakértői kabinet idején. A főpolgármester egy hétvégi tévéinterjújában azt is aggasztónak nevezte, hogy Grindeanunak „nincs ideje” döntései előtt konzultálni a párt elnökével, annak ellenére, hogy megbízatása a PSD választási programjának végrehajtására szól.

Az Adevarul című, liberális hátterű lap szerint Dragnea azért akar nagyszabású kormányátalakítást, hogy pártja és hívei előtt is nyilvánvalóvá tegye: nem a függetlenedni próbáló Grindeanunál, hanem továbbra is nála összpontosul a legtöbb hatalom. A kormányfő - a lap által megszólaltatott politikai elemző szerint - igyekszik elhatárolódni a PSD elnökétől, és arra vár, hogy Dragneát második korrupciós perének végkifejlete végleg eltávolítsa a politikából. Az Adevarul úgy tudja: Dragnea a kormányátalakítás megtagadása esetére a hozzá hű miniszterek egyidejű lemondatását is kilátásba helyezte, ami a kabinet bukásához vezetne.

Az egyre nyíltabb PSD-s belviszályt az Evenimentul Zilei nemcsak hatalmi harcnak tartja. A jobboldali lap szerint Dragnea főleg azt nehezményezi, hogy a miniszterelnök a titkosszolgálatok kegyeit keresve kormányoz, ahelyett, hogy a pártszékház utasításait hajtaná végre.

A Gandul című szabadelvű portál Victor Ponta volt kormányfőt idézi, aki „egyszerű PSD-tagként” értetlenségének adott hangot amiatt, hogy miért vált a párvezetés számára a nyár legsürgősebb teendőjévé saját kormányának leváltása. A mellőzöttsége miatt egyre hangosabban tiltakozó volt miniszterelnök szerint a PSD egy ilyen lépéssel saját választóit és parlamenti frakcióit bizonytalanítaná el, akik szavazataikkal támogatták a PSD-ALDE koalíció kormányát.

A nagypolitikában addig ismeretlennek számító Grindeanut a PSD tavaly decemberi választási győzelme után Dragnea javasolta kormányfőnek, mivel priusza miatt nem követelhette magának a tisztséget.

Kimaradt?