Nagy tervei vannak Grindeanunak a soros EU-elnökség alatt

Az Európai Unió Tanácsának elnöksége lehetőséget biztosít majd Romániának arra, hogy jelentősen hozzájáruljon az európai projekt megszilárdításához, jelentette ki hétfőn Sorin Grindeanu. 

A kormányfő azt mondta, abban a félévben, amikor el kell látnia az elnöki tisztséget, Romániának szembe kell majd néznie a Brexittel, az EP-választásokkal, valamint legalább 350, tárgyalás tárgyát képező üggyel. „Mindez egy olyan lehetőséget jelent, amelyet sem én, sem az ország nem szeretne elszalasztani” – fogalmazott Grindeanu az EU-elnökséget előkészítő országos tanács ülésén. A miniszterelnök hozzátette, nagy felelősséget ró Romániára a 2019-ben esedékes elnökség; 12 évvel az ország EU-csatlakozása után lehetőség nyílik bebizonyítani, hogy Románia képes hat hónapon át ellátni ezt a feladatot. Ennek stratégiai előkészítése az országos tanács feladata, szögezte le Grindeanu.

Az EU-elnökséget előkészítő országos tanács ülését a Victoria-palotában tartották Sevil Shhaideh mminiszterelnök-helyettes, Carmen Dan belügyminiszter, Gabriel Leş védelmi miniszter, Ana Birchall európai ügyekkel megbízott miniszter, Teodor Meleşcanu külügyminiszter, Tudorel Toader igazságügyi miniszter és Viorel Ştefan pénzügyminiszter részvételével. 

Kimaradt?