Dragnea: nem lépjük át a 3 százalékos hiányt, Brüsszel fölöslegesen aggódik

Az államháztartási hiány nem fogja meghaladni a 3 százalékos küszöbértéket, jelentette ki kedden a képviselőház elnöke, Liviu Dragnea, aki hozzátette, hogy az Európai Bizottság jelzése „nagyon helytelen”. 

„Amikor nagy államok lépték át a 3 százalékos küszöbértéket, akkor az Európai Bizottságnak semmilyen reakciója sem volt. Romániát folyamatosan figyelmeztetik és sárga lapokat mutogatnak, miközben fel sem merült a 3 százalékos küszöbérték átlépése. A kormányprogramot betartjuk. Nem fogjuk meghaladni a küszöbértéket, de cserébe azt szeretnénk, ha hagynák hogy fejlesszük Romániát. Az EB irányából érkező jelzések, amelyeket nem tudom mire alapoznak, szerintem nagyon helytelenek. Nem hiszem, hogy így kellene bánni egy tagállammal, még akkor sem ha Romániáról van szó” – mondta Dragnea a parlamentben. 

Dragnea azt is elmondta, hogy lehetséges, hogy Románia válaszolni fog az EB-nek a témával kapcsolatban. „Éppen ma fogok találkozni Călin Popescu-Tăriceanuval és megbeszéljük a miniszterelnökkel közösen, mert az én meglátásom szerint ez nem helyes hozzáállás. Románia mégiscsak teljes jogú tagállam, a gazdasági mutatók, a makrogazdasági mutatók nagyon jók, cserébe mindenki aggódik. Miért? Tavaly amikor Románia gyorsan haladt a lejtőn, akkor csend volt és béke” –- tette hozzá Dragnea, aki szerint Dacian Cioloş volt miniszterelnök tudna beszélni erről Jean-Claude Juncker EB elnökkel, mert „gyakran találkoznak”. 

Sorin Grindeanu kormányfő is azt nyilatkozta, hogy tavaly „csend” volt. „Tavaly csend volt, egy pillanatig sem hallottam sem én, sem a lakosság ezekről az aggodalmakról, hogy átlépik a küszöbértéket és mégis megtörtént. (...) Úgy lépték át a küszöbértéket, hogy nem voltak nagy befektetések az országban és ez nagyon súlyos dolog” – mondta Grindeanu. 

Kapcsolódók

Kimaradt?