Turcan szerint az egységes bértörvényt csupán két ember támogatja

Az egységes bértörvényt jelenleg két ember támogatja, Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter és Liviu Dragnea a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, miközben a pénzügyminiszter, Viorel Ştefan el sem megy a törvényről szóló vitákra, mert „nem beszélhet erről” – nyilatkozta kedden a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ügyvivő elnöke, Raluca Turcan. 

„Nem beszélhet a bértörvényről. Az egyetlen, aki az egységes bértörvényről beszél, az Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter, aki telefonon kapja az utasításokat Liviu Dragneatól. Más szavakkal élve, a PSD egységes bértörvényét jelenleg két ember támogatja, a munkaügyi miniszter és Liviu Dragnea. A többiek, akik valószínűleg felelősebben kormányoznának, nem lépnek nyilvánosság elé és nem vállalják fel azokat a kiadásokat, amelyeket Románia jelen pillanatban nem bírna el” – nyilatkozta Turcan a parlamentben. 

Az ügyvivő elnök szerint „a törvény egy egész bérezési rendszert egy országos minimálbérre építené, amelyet a kormány egy tollvonással határozott meg”. „Amíg ezt a minimálbért a kormány határozza meg és nem a gazdasági munkatermelékenység alapján számolják ki, annyit jelent, hogy nincs ahonnan jönnie az állam által felvállalt költségeknek, mert Romániában már senki nem termel. A beruházások is összeroppantak. Az európai finanszírozások leálltak. Szinte minden, ami tőkebeáramlást jelentene a termelő ágazatokban, jelen pillanatban nem működik. Szerintem nagyon kényes helyzet előtt áll Románia és ez a kormány egy ketyegő bombán ül, mert ígérnek, ígérnek, de nem lesz amiből betartsák” – mondta a PNL elnöke. 

A PNL azt javasolta, hogy a jövő heti kormány órájára hívják el Viorel Ştefan pénzügyminisztert, azonban a képviselőház házbizottsága elutasította a javaslatot. A PNL múlt héten is azt kérte, hogy Viorel Ştefan pénzügyminiszter jöjjön el a kormány órájára, hogy beszéljenek az egységes bértörvény tervezetéről. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?