Johannis: mélyreható és hosszú távú változtatásokra van szükség a felsőoktatás terén

Inkább mélyreható és hosszú távú változtatásokra van szükség a felsőoktatás terén, mint apró és gyakori módosításokra - véli Klaus Johannis államfő. 

Egy, a Cotroceni-palotában tartott pénteki gálán az elnök úgy fogalmazott, „szimultán válsággal” küzd az ország, hiszen egyrészt történelmi mélyponton van a fiataloknak a népességen belüli aránya, másrészt közülük egyre kevesebben részesülnek olyan szintű oktatásban, amely lehetővé tenné számukra, hogy megállják a helyüket e folyamatosan változó gazdasági helyzetben. 

Johannis hangsúlyozta, bár mára sztereotípiává vált, hogy Romániában mindenki egyetemre jár, a 2007-ben jegyzett 1 millió diákhoz képest jelenleg kevesebb mint 500 ezer fiatal jár egyetemre, és egyre kevesebben diplomáznak le. E tekintetben Románia a sereghajtó országok között van európai szinten. 

Az elnök rámutatott, oktatás és kutatás terén egyaránt fontos a biztos alap és a kiszámíthatóság szavatolása. „A gyerekeknek és szüleiknek is jogukban áll tudni már a legelején, hogy mire számíthatnak, mit nyújt nekik a romániai oktatási rendszer. Minden reformot az érintett nemzedék sajátosságainak, a társadalmi fejlődés és a pedagógusok legitim igényeinek figyelembe vételével kell végrehajtani” – mondta az államfő, hozzátéve, hogy a hazai oktatási rendszer reformját tanácsos lenne a pedagógusi szakma vonzóbbá tételével kezdeni, majd arra biztatni a legjobb képességű végzősöket, hogy válasszák életpályaként az eljövendő generációk oktatását, képzését. 

Kimaradt?