SIPA-ügy: bűnvádi eljárást indított a DIICOT

Bűnvádi eljárást indított a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) azt követően, hogy Cristi Danileţ bíró feljelentést tett az Evenimentul Zilei napilapban megjelent információkkal kapcsolatban, amelyek szerint az egykori Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) archívumából lemásoltak, illetve megsemmisítettek bizonyos, bírákra vonatkozó iratcsomókat.

Dan Andronic újságíró azt állította a hétfőn megjelent cikkében, hogy az igazságügyi minisztérium alárendeltségébe tartozó egykori titkosszolgálat archívumának leltározására Monica Macovei akkori tárcavezető kijelölt egy bizottságot, amelynek Cristi Danileţ bíró és Paul Dumitriu ügyész volt a tagja. Az újságíró állítása szerint leltárkészítés közben az iratcsomók egy részét lefénymásolták, illetve megsemmisítették.

Cristi Danileţ válaszképpen bűnügyi feljelentést tett az újságcikk szerzője ellen, a SIPA-archívumban őrzött bizonyos információk törvénytelen birtoklása és nyilvánosságra hozatala miatt.  Azt írta Facebook-oldalára: a SIPA-archívum irataiból semmit nem másolt le, nem módosított és nem is szivárogtatott ki. „Monica Macovei volt az, aki felszámolta a SIPA-t, és semmiféle titkos információja nem volt a bírákról” - szögezte le Cristi Danileţ a közösségi oldalon, hozzátéve, hogy az egykori titkosszolgálat igazgatóján kívül senki nem nyúlt az archívumhoz.

„Az egész személyzetet (körülbelül 200 személyt) menesztették, többségük más hírszerző szolgálatoknál dolgozott korábban, például a régi Szekuritáténál. Minden iratcsomót a központi székhelyen tároltak, az Országos Börtönparancsnokság épületében, még a tíz területi kirendeltségtől származó tájékoztató átiratokat is. A helyiséget lezárták és lepecsételték” - idézi fel a történteket a bíró, majd azt is elmeséli, hogy annak a bizottságnak is tagja volt, amely 2007-ben felleltározta az archívumban lévő dokumentumokat.

Beszámolója szerint  2007-ben, a titkos információk védelmére vonatkozó törvény által megkövetelt felhatalmazással, szigorúan megszabott körülmények között fértek hozzá a dokumentumokhoz. Tilos volt elektronikai eszközökkel vagy táskával belépni az archívum termébe.

A bíró hozzátette, a leltározás csak részben történt meg, és a jelentést sem fogalmazták meg, mert Monica Macovei miniszteri mandátuma Románia uniós csatlakozása után három hónappal megszűnt.

Kapcsolódók

Kimaradt?