Közkegyelmi törvény: visszavonulót fúj Liviu Dragnea?

Megkérdőjelezte szerdán a közkegyelmi törvény tervezetének időszerűségét Liviu Dragnea. A Szociáldemokrata Párt elnöke szerint korántsem biztos, hogy a jogszabály megoldja a börtönök túlzsúfoltságának problémáját. Elképzelhető, hogy a kormány visszavonja a parlamentből a tervezetet.

Néhány hónap alatt 180 fokos fordulatot vett a Szociáldemokrata Párt elnökének álláspontja a közkegyelemmel kapcsolatban. Liviu Dragnea januárban még arról beszélt, hogy csak ez a jogszabály oldhatja meg a börtönök túlzsúfoltságának problémáját, és csak elfogadásával kerülhető el az emberjogi bíróság által kilátásba helyezett bírság – ezért is akarta sürgősségi rendelettel hatályba léptetni –, szerdán már megkérdőjelezte az időszerűségét.

A fordulat előzménye, hogy a kormány által kidolgozott tervezet jelentősen módosult a PSD-s Șerban Nicolae által vezetett szenátusi jogi bizottságban, hatályát például kiterjesztették a korrupciós bűncselekményekért elítélt személyekre is. Ezt a fejleményt a hazai közvélemény felháborodással fogadta, ezért Liviu Dragnea és a másik koalíciós párt elnöke, Călin Popescu Tăriceanu nyomására a felsőház plénuma visszautalta a jogi bizottsághoz.

Ezek után a párt elnökének javaslatára a PSD végrehajtó bizottsága megfosztotta frakcióvezetői, illetve a szenátus jogi bizottságának elnöki tisztségétől Șerban Nicolaét. A szenátornak azt rótták fel, hogy kezdeményezésével kárt okozott a szociáldemokraták megítélésének. Dragnea közölte: leállítják a közkegyelmi tervezet vitáját, amíg az igazságügyi minisztérium kidolgozza a börtönök túlzsúfoltságának enyhítését célzó teljes törvénycsomagot.

Később a PSD elnöke már a jogszabály időszerűségét is megkérdőjelezte. „Korántsem biztos, hogy a tervezet megoldja a börtönök túlzsúfoltságának problémáját. Komolyan el kell gondolkodnunk az időszerűségén. Felszólítom a kormányt, adjon választ arra a kérdésre, hogy ez a törvény megoldja-e a börtönök problémáját” – fogalmazott a párt vezetőségi ülése után Dragnea.

Leteremtette a PSD-s honatyákat

A PSD elnöke közölte azt is, hogy ezentúl személyes beleszólása lesz a szociáldemokrata parlamenti képviselők tevékenységébe. Elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy kedden, a parlament két házának együttes ülésén nem volt meg a kvórum. „Ezentúl személyesen részt fogok venni a szakbizottságok tevékenységében, felügyelem a jelenlétet, a szakbizottságokban, a plénumban, a szenátusban és képviselőházban egyaránt” - ígérte a politikus.

Kijelentette: a PSD-s honatyák részéről érkező összes parlamenti kezdeményezést a pártnak kell jóváhagynia, és összhangban kell lennie a kormányprogrammal, mert többé nem akarja, hogy sajtótájékoztatókon értesüljön olyan törvénytervezetekről, amelyekről nem is tud a pártja.

Dragnea hozzátette, többé azt sem fogadja el, hogy olyan gesztusokról kelljen magyarázkodnia, mint amilyeneket a szerdán hat hónapra párttagságából felfüggesztett Nicolae Bacalbaşa tett a parlament emelvényén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?