Alkotmánybíróság: a kórházi anyanyelvhasználatról szóló törvénymódosítás nem sérti az alkotmányt

Nem sérti az alkotmányt az a törvénymódosítás, amely a kisebbségek anyanyelvét ismerő személyzet alkalmazására kötelezi a kórházakat és szociális egészségügyi intézményeket ott, ahol jelentős számú kisebbségi közösség él - állapította meg egyhangúlag szerdán az alkotmánybíróság.

Az RMDSZ üdvözölte a taláros testületnek azt a döntését, hogy egyhangúlag elutasította az ellenzéki pártok keresetét. "Ezzel azt is üzente, hogy törvénytervezetünk nem kirekesztő, biztosítja a törvény előtti egyenlőséget, hogy valótlanok az ellenzéki pártok erre utaló állításai” – fogalmazott Kelemen Hunor szövetségi elnök.

Mint ismeretes, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) azt követően támadta meg az RMDSZ törvénytervezetét, hogy a képviselőházban támogatta a jogszabályt.

Kelemen Hunor elmondta: az ellenzéki pártok pálfordulása versenyfutás volt a kisebbségellenességben, azt bizonyította, hogy a nyitottság, a kisebbségek iránti tisztelet – amelyet képviselőik gyakorta emlegetnek szólamok szintjén – mindmáig nem érvényesül törekvéseikben. Az RMDSZ elnöke korábbi állásfoglalásában ugyanakkor sajnálatosnak nevezte azt is, hogy a PNL és a PMP az Európai Néppárt elveivel és értékeivel is szembement akkor, amikor az alkotmánybírósághoz fordult.

A képviselőház április 11-én szavazta meg döntő házként azt az RMDSZ-es törvénytervezetet, amely kötelezővé teszi az egészségügyi és szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben a magyar nyelv használatát. Az előírás azokra a településekre vonatkozik, ahol a magyarok számaránya eléri a húsz százalékot vagy az 5000 főt.

„Az eset jó alkalom volt arra, hogy ismét bebizonyítsa a magyar embereknek, hogy a közösségünket érintő kérdésekben csakis magunkra számíthatunk! Az RMDSZ-nek pedig csak egyetlenegy szövetségese lehet: az erdélyi magyarság” – összegzett Kelemen Hunor.

Az alkotmánybíróság szerdai kedvező döntését követően, az RMDSZ törvénykezdeményezése az államelnök kihirdetésére vár.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?