„Bújtatott közkegyelem” a büntetés-végrehajtási törvény az USR szerint

Alkotmányossági kifogást emel a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a büntetés-végrehajtási törvény ellen, amely szerinte „bújtatott közkegyelem”. A tervezetet döntő fórumként fogadta el kedden a képviselőház.

Az elfogadott változat szerint minden, nem megfelelő fogvatartási körülmények között letöltött 30 napért 6 nappal lerövidül a foglyok büntetése. Az USR azt a változatot támogatta, amely szerint csak 3 nap járt volna minden 30 nap után, amelyet rossz körülmények között töltött le a fogoly.Sajtóközleményében az USR túlzottaknak nevezi a nem megfelelő körülmények között, illetve munkával töltött fogvatartási időért járó kedvezményeket.

Ugyanakkor a Mentsétek meg Romániát Szövetség úgy véli, a jogszabály diszkriminálja a rosszabb anyagi körülmények között lévő foglyokat, ugyanis az elfogadott változat szerint hamarabb szabadulnak azok, akik ingyen dolgoznak a börtönben, mint azok, akik fizetést kapnak munkájukért, márpedig az ellenszolgáltatás nélküli munkát csak azok végezhetik, akiknek tehetős a családjuk, és így nem szorulnak rá a fizetésre.

Silviu Dehelean USR-s képviselő, a jogi bizottság tagja szerint ezzel a jogszabállyal a Szociáldemokrata Párt csak új módszereket keres arra, hogy mentőövet nyújtson a „közpénzekből való rendszeres lopásért elítélt párttagjainak és politikai klientúrájának”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?