Klaus Johannis: erős törvényhozás nélkül nincs valódi demokrácia

Erős törvényhozás nélkül nem létezhet valódi demokrácia - hangsúlyozta Klaus Johannis államfő kedden, a parlament két házának plénuma előtt mondott beszédében. 

„Erős törvényhozás nélkül nincs valódi demokrácia, koherens törvényi keret hiányában pedig nem fejlődhet az ország. Az önök küldetése alapvető fontosságú tehát az ország előmenetele szempontjából” – fogalmazott az elnök a román állam függetlensége kikiáltásának 140. évfordulója és az Európa-nap alkalmából tartott parlamenti felszólalásában. Az államfő hangsúlyozta, az állampolgárokat nem az "ünnepélyes" nyilatkozatok érdeklik, mint inkább az, hogy az őket szolgáló közhatóságok milyen mértékben járulnak hozzá munkájukkal hétköznapjaik és gyermekeik jövőjének jobbá tételéhez. 

„Tíz évvel az Európai Unióhoz való csatlakozást követően a februári tüntetések nyilvánvaló tették: az új generáció elkötelezett amellett, hogy új tartalommal és jelentéssel töltse meg a szabadság, jogállam és demokrácia fogalmát. A történelem folyamán a román nép mindig megtalálta a módját annak, hogy kifejezésre juttassa, milyen irányba akar haladni, milyen értékekhez kíván csatlakozni. A politikai osztály feladata, hogy meghallja és megértse üzenetüket, lehetővé téve a politikusok, intézmények és állampolgárok közötti bizalmi viszony kialakulását” – tette hozzá az elnök. 

Johannis hangsúlyozta, a román történelem fontos pillanatai és megvalósításai mind azt az üzenetet közvetítik, hogy egy, a nemzeti értékekre épülő országprojekt megvalósításához politikai tisztán látásra, illetve a politikai osztály és a társadalom közötti összefogásra, kohézióra van szükség. Beszédében ama meggyőződésének is hangot adott az államfő, hogy gyakrabban és világosabban kellene beszélni arról, mit jelent Románia számára az európai uniós tagság, arról, hogy milyen hozadékai vannak ennek, majd hozzátette, "vitathatatlan", hogy Románia számára az egyetlen járható út az Európai Unión belül való fejlődés. „Ehhez azonban házon belül el kell hárítanunk néhány akadályt, amelyek meggátolnak bennünket abban, hogy képességeinkhez mérten nyilvánuljunk meg, és amelyek arra kényszerítenek bennünket, hogy az Európai Unió másodrangú államaként jellemezzük saját magunkat. Lépjünk túl ezen a felfogáson, ezeken az előítéleteken. Nem vagyunk másodrangúak az EU-ban!" - fogalmazott Johannis.

Az elnök nyomatékosította, Románia a jövőben is azon országok körébe kíván tartozni, amelyek célja az EU megerősítése. „Minél közelebb kerülünk ehhez a kemény maghoz, annál inkább fogunk majd számítani az európai döntéshozatali folyamatban, annál nagyobb esélyünk lesz a fejlődésre. A mi érdekünk is tehát az integrációs folyamat folytatása és elmélyítése" - mondta még Johannis. 

Kimaradt?