Lecsapott a korrupcióellenes ügyészség Dumitru Dragomirra

Bűnvádi eljárást indított az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a Hivatásos Labdarúgó-liga (LPF) volt elnöke, Dumitru Dragomir ellen.

Hatvan napra hatósági felügyelet alá helyezték, vesztegetés elfogadása és pénzmosásban való bűnrészesség gyanújával vizsgálódnak ellene, a román labdarúgó-bajnokság televíziós közvetítési jogainak eladásával kapcsolatos ügyben.

​Ugyanebben az ügyben szintén vesztegetés elfogadása és pénzmosásban való bűnrészesség miatt indult eljárás Dumitru Dragomir fia, Bogdan Dragomir, valamint egy gazdasági társaság ügyvezetője, Florin Bogdan Bădiţă ellen.

További három személy – az egyik hazai kábelszolgáltató egykori adminisztrátora, Ioan Bendei, a cég volt vezérigazgatója és igazgatótanácsi elnöke, Alexandru Oprea, valamint ugyanazon kábelszolgáltató jogi osztályának vezetője, Mihai Dinei ellen – megvesztegetés, pénzmosás, illetve ezekben való bűnrészesség miatt vizsgálódik a DNA – derül ki a vádhatóság közleményéből.

Az ügyészek szerint 2009 áprilisa és 2011 májusa között Dumitru Dragomir 3,5 millió eurót kért a szóban forgó kábelszolgáltató adminisztrátorától, miután a vállalat és egy másik cég alkotta konzorcium elnyerte az 1. ligás labdarúgó-mérkőzések közvetítésének jogát. A közlemény értelmében a 2008-as liciten a 2008/2009-es, 2009/2010-es és a 2010/2011-es idény mérkőzéseinek közvetítési jogát hirdette meg értékesítésre a LPF.

A két cég alkotta konzorcium 101.150.000  euróért vette meg a közvetítési jogokat. 2009-ben, amikor a társulás a gazdasági válságra hivatkozva a szerződésben vállalt kötelezettségek enyhítését kérte a ligától, Dragomir – saját érdekét szem előtt tartva – felszólította a szolgáltató képviselőit, hogy kössenek partnerségi szerződést az egyik általa ellenőrzött vállalattal. Ennek az adminisztrátora volt Bădiţă Florin-Bogdan.

A megvesztegetést leplezni hivatott, valójában fiktív partnerségről szóló szerződést 2009 augusztusában írták alá, és a DNA szerint 2009 és 2011 között összesen 3,1 millió eurót fizetett ki a kábelszolgáltató a vállalatnak, 27 részletben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?