Az RMDSZ törvénymódosítással szigorítaná a nők ellen erőszakot elkövetők büntetését

A nők elleni erőszakot elkövetők szigorúbb büntetését, a bántalmazott nő azonnali védelmét kezdeményezi törvénymódosítás útján az RMDSZ.

A Nőszervezet NEEEM! (Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom) című kampányának részeként összeállított intézkedéscsomagot Csép Éva Andrea parlamenti képviselő, a törvénymódosítás kidolgozója marosvásárhelyi sajtótájékoztatón mutatta be május 4-én.

„Romániában minden 30. másodpercben bántalmaznak egy nőt. Minden évben több mint 200 nő válik a családon belüli erőszak halálos áldozatává. Éppen ezért az RMDSZ kötelességének érzi az ügy felkarolását. Az, hogy 2017 a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelem európai éve, azt jelenti, most van itt az alkalom, lépnünk kell” – fogalmazott Csép Éva Andrea, aki a javasolt törvénymódosítást ismertetve elmondta, jelenleg Romániában, ha egy nőt bántalmaznak, a rendőrséghez kell fordulnia azért, hogy távoltartási parancsot állítsanak ki a bántalmazó ellen mindaddig, míg elítélik azt. Ezt a parancsot jelenleg maximum 72 órán belül adják ki, azonban ez idő alatt a nőt többször újra megverhetik. Az RMDSZ sürgősségi távoltartási parancs bevezetését sürgeti, amely alapján a tettest kitiltják a lakásból, akkor is, ha az az ő tulajdonát képezi, emellett nem veheti fel sem személyesen, sem telefonos úton a kapcsolatot az áldozattal.

„Jelenleg csak akkor lehet felelősségre vonni a bántalmazót, ha az elszenvedő feljelenti őt. Törvénymódosításunk lehetővé tenné, hogy a bántalmazás után, bejelentés alapján, akár azonnal a hatóságok automatikusan eljárást indítsanak, távoltartási parancsot adjanak ki, és megbüntessék a tettest” – tájékoztatott a képviselő.

Az RMDSZ által javasolt törvénymódosítás értelmében a bántalmazónak akkor is felelnie kell a törvény előtt, ha a felek a bántalmazás utána kibékülnek, eddig ugyanis, ha a két fél kibékült, és mindezt bíróság előtt közösen vállalták, a büntetőjogi felelősségre vonás elmaradt.

A parlamenti képviselő elmondta, a sajtótájékoztató helyszínválasztása nem véletlen, január 22-én ugyanezen a helyen, halálosan meglőtte élettársa azt a nőt, akit két és fél éves gyermeke várt haza. Az áldozat előzetesen már többször kérte a rendőrség segítségét férje agresszív viselkedése miatt, de ügyében nem történt előrelépés, mai napig sincs még végleges ítélet. „Ha a törvény lehetővé tette volna a hatóságoknak, hogy közbelépjenek, talán megelőzhető lett volna a tragédia. A mi feladatunk az, hogy megállítsuk a nők elleni erőszakot. Ez nem magánügy, hanem mindannyiunk ügye” – fogalmazott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?