Mégsem részesülnek közkegyelemben a korrupt politikusok?

Szerdán elfogadták, csütörtökön pedig elutasították a szenátus jogi bizottságában a közkegyelmi törvénytervezethez benyújtott módosító indítványokat, amelyek értelmében közkegyelemben részesülnének a befolyással való üzérkedés és hivatali visszaélés miatt elítélt személyek is.

A bizottsági vitán a javaslatot előterjesztő Traian Băsescu volt államfő úgy érvelt, hogy a hivatali visszaélést eszközként használják fel az ügyészek arra, hogy „irányításuk alá vonják a politikai intézményeket”. „Nézem az Országos Korrupcióellenes Ügyészség vezetőjének legutóbbi jelentését, és azt látom, hogy jelenleg 2 150, hivatali visszaéléssel kapcsolatos ügy áll kivizsgálás alatt, és emellett még ott vannak azok az ügyek, amelyekben már megtörtént a vádemelés. Nem hiszem, hogy a többi európai uniós tagországban összesen találnánk 50-100 ilyen dossziét. Nyilvánvaló - és ezt az alkotmánybíróság is bebizonyította -, hogy hibás törvényalkalmazással állunk szemben. (...) Én úgy vélem, hogy közkegyelemben kell részesíteni a hivatali visszaélés miatt elítélteket, a hivatali visszaélés eszközzé vált az ügyészek számára arra, hogy irányításuk alá vonják a politikai intézményeket" - fogalmazott Băsescu. 

Az igazságügyi minisztérium államtitkára, Mariana Moţ hangsúlyozta, a kormány nem támogatja a hivatali visszaélés miatt elítéltek közkegyelemben részesítését, és hozzátette: a törvénytervezetnek a tárca által előterjesztett változata szerint a sikkasztás, hivatali visszaélés, érdekellentét, államtitok felfedése vagy hűtlen kezelés miatt elítéltekre nem terjed ki a közkegyelem. 

Traian Băsescu módosító javaslata végül mindössze öt támogató szavazatot kapott a PSD-s, illetve a Liberálisok és Demokraták Szövetségét képviselő bizottságtagoktól, így azt elvetették, akárcsak az érdekellentét miatt elítéltek közkegyelemben részesítéséről szóló indítványt. 

Mint korábban írtuk, a szenátus jogi bizottsága szerdán olyan módosító javaslatot fogadott el, amelynek értelmében közkegyelemben részesülnének a megvesztegetés, vesztegetés elfogadása, befolyással való üzérkedés vagy befolyás vásárlása miatt elítélt személyek is. Ezt a  módosító javaslatot is Traian Băsescu volt államfő terjesztette be.

A döntést Sorin Grindeanu miniszterelnök, Liviu Dragnea PSD-elnök és Klaus Johannis államfő is elítélte. Bukarestben és az ország több nagyvárosában a februárihoz hasonló tüntetések indultak.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?