Johannis „nagyon elégedett” azzal, ahogy a Ghiță-ügyben eljártak

Elégedett Klaus Johannis államfő azzal, ahogy eljártak az illetékes szervek Sebastian Ghiţă volt képviselő ügyében - jelentette ki pénteken az elnök szóvivője, Mădălina Dobrovolschi. 

A szóvivő kifejtette, Johannis elnök „nagyon jól értesült” a Ghiţă-ügy minden lépéséről, valamint az egyes állami intézmények ebben az ügyben játszott, jól meghatározott szerepéről, és semmi kételye nincs azzal kapcsolatban, hogy az állam intézményei helyesen jártak és járnak el. „Mi több, elmondhatom, hogy Klaus Johannis elnök nagyon elégedett azzal a móddal, ahogy a hatóságok, a román intézmények eljártak ebben az ügyben” – nyomatékosította Dobrovolschi a Cotroceni-palotában tartott sajtóértekezletén. 

Mint ismeretes, az üzletember-politikust két hete vették őrizebe Belgrádban. A volt szociáldemokrata parlamenti képviselő, Victor Ponta volt miniszterelnök jó barátja, szökése után leleplezőnek szánt információkat közölt a román korrupcióellenes harc vélt politikai befolyásoltságáról. Leleplezéseit a tulajdonában levő Romania TV hírtelevízióban sugározták. Ezek következtében mondott le tisztségéről január közepén Florian Coldea, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) operatív vezetője. A román hatóságok a testvérét követve akadtak rá Sebastian Ghitára, aki időközben szakállt növesztett. A szerb rendőrök által igazoltatott román üzletember hamis szlovén iratokat mutatott fel.

Mint korábban írtuk, az üzletember-politikus látványos módon szökött meg a román hatóságok elől. December 19-én, épp a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által szervezett fogadáson vett részt Bukarestben a szolgálatot felügyelő parlamenti bizottság tagjaként, mandátuma végén. A ploiesti lakásáig vezető úton azonban óránkénti 200 kilométert meghaladó sebességgel száguldott, és lerázta az őt megfigyelő titkosrendőröket. Mivel azonban a gépkocsija a lakása udvarára került, a hatóságok számára csak napokkal később vált egyértelművé, hogy nyomát vesztették az üzletembernek. 

Ghita a tévéjében közölt videoüzenetekben azt állította, hogy 2010 és 2014 között heti rendszerességgel találkozott Laura-Codruta Kövesivel, a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyészével, és a megbeszéléseiken az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egy képviselője, valamint Florian Coldea, a román hírszerzés operatív vezetője is részt vett. Szerinte Coldea és Kövesi a külföldi titkosszolgálat ügynökeiként, politikai megrendelésre, befolyásukkal visszaélve döntenek arról, hogy ki ellen induljon bűnvádi eljárás Romániában. 

A román média híradásai szerint Sebastian Ghitának a SRI-hez fűződő kapcsolatai is szerepet játszhattak abban, hogy informatikai cégei futószalagon nyertek nemzetbiztonsági jellegű, eurómilliós állami megbízásokat. A Ghita által kiszivárogtatott bizalmas információk ügyében január elején a román legfőbb ügyészség hivatalból vizsgálatot indított.

A SRI a videoüzenetek közzététele után belső vizsgálatot rendelt el Florian Coldea ellen, és megállapította, hogy az igazgatóhelyettes semmilyen törvényt vagy belső szabályzatot nem sértett meg. Az altábornagy ennek ellenére katonai méltóságára és a szolgálat hitelét fenyegető súlyos veszélyre hivatkozva felmentését kérte.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?