Bécsbe „rándult ki” a Iași-ban eltűnt szíriai család

Bécsben van az a szíriai család, amelynek tagjai nem jelentek meg a Iaşi-ban szervezett iskolai sakkbajnokság hatodik fordulóján - közölte Sorin Iacoban, a Román Sakkszövetség elnöke. 

Sorin Iacoban szerint a család kirándulni ment Bécsbe, és az ügy körül „túl nagy a felhajtás”. „A családnak vízuma van a Schengen-övezetbe. Két felnőttről és három gyerekről van szól, három meglehetősen jó játékosról, akik öt fordulót végigjátszottak, és tegnap, a hatodik fordulónál nem jelentek meg. Felhívtuk a szállodát, beszéltünk az illetékes hatóságokkal is az ügyben. Ismétlem, április 30-áig érvényes vízumuk van a Schengen-övezetbe” – mondta a sakkszövetség elnöke. 

Iacoban szerint a Nemzetközi Sakkszövetség hatáskörébe tartozik megállapítani, milyen szankciót rónak ki a három szíriai állampolgárságú kiskorú sakkozóra amiatt, hogy nem jelentek meg a bajnokság hatodik fordulóján. Megtörténhet, hogy mulasztásuk az európai és nemzetközi versenyekből való kizárásukat vonja maga után - tette hozzá az elnök. 

Az öttagú szíriai család - két felnőtt és három, 7 és 14 év közötti gyermek - egy nemzetközi iskolai sakkversenyre érkezett Iaşi-ba Dubajból, de nem jelentek meg a versenyen, és a szállodát is elhagyták. 

Anca Vâjiac, a Iaşi megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője az Agerpres hírügynökséget arról tájékoztatta: a sakkbajnokság szervezői értesítették az általa képviselt intézményt arról, hogy bizonyos versenyzők nem jelentek meg a találkozón. Mint utóbb kiderült, a szállodát is elhagyták csütörtök reggel. A rendőrségi szóvivő hozzátette, az öttagú szíriai családnak április 30-án, a sakkbajnokság végeztével jár le a vízuma. 

A jászvásári nemzetközi iskolai sakkverseny április 21-e és 30-a között zajlik. A bajnokságon több mint 1000 személy vesz részt, 500-an közülük a világ 46 különböző országából. 

Kapcsolódók

Kimaradt?