Megszűntetné Tăriceanu a garantált minimális jövedelem intézményét

Romániának teljesen le kell mondania a garantált minimális jövedelemről, amely tulajdonképpen "felkérés a tétlenségre" - hangsúlyozta csütörtökön a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, Călin Popescu Tăriceanu.

A politikus emlékeztetett: miközben Románia munkaerőhiánnyal küzd, sok gazdasági társaság, vállalkozó a szomszédos országokból hoz munkaerőt. „Nem hagyhatjuk (...), hogy egyesek üljenek otthon, és várják a garantált jövedelmet, ahelyett, hogy elmennének dolgozni. Saját méltóságuknak is jót tesz, ha megdolgoznak a pénzért, minthogy az állami támogatásra várjanak" - fogalmazott Tăriceanu.

Az ALDE elnöke elmondta, pártja álláspontja szerint "legalább egy ideig" még meg kell őrizni a 16 százalékos egységes adókulcsot. Javaslatuk az, hogy a 2000 lejesnél kisebb fizetések adókulcsa legyen nulla, a 2000 lej felettieké pedig 10 százalék.

„Az egységes adókulcsról nem mondunk le. Csökkenthetjük 10 százalékosra, de én és kollégáim úgy véljük, hogy legalább egy ideig még meg kell őrizni a 16 százalékos adókulcsot, ellenkező esetben jelentősen visszaesnek a költségvetési bevételek" - mondta Tăriceanu, aki előterjeszteni készül a javaslatait a koalíciós pártok ülésén.

Kapcsolódók

Kimaradt?