475 oldalas iratcsomóval támasztották alá Ghiță kiadatási kérelmét

Átküldték a szerbiai igazságügyi minisztériumnak a Sebastian Ghiţă volt képviselő kiadatásához szükséges teljes dokumentációt - közölte Tudorel Toader igazságügyi miniszter. 

Tudorel Toader hozzátette, a román hatóságok kérték a szükséges dokumentumok átküldési határidejének meghosszabbítását a szerbiai féltől. Erre azért van szükség, hogy megelőzzék azt a helyzetet, hogy az eredeti határidő lejártával szabadon engedik a fogvatartott személyt. Az igazságügyi tárca vezetője azt is elmondta, a Sebastian Ghiţăra vonatkozó, Szerbiába küldött iratcsomó szerbre lefordított változata 475 oldalas, és már iktatták a szomszédos állam igazságügyi minisztériumában.

Toader ugyanakkor nem adott választ arra a kérdésre, hogy mennyi időbe telik Sebastian Ghiţă kiadatási procedúrája. 

Mint ismeretes, az üzletember-politikust két hete vették őrizebe Belgrádban. A volt szociáldemokrata parlamenti képviselő, Victor Ponta volt miniszterelnök jó barátja, szökése után leleplezőnek szánt információkat közölt a román korrupcióellenes harc vélt politikai befolyásoltságáról. Leleplezéseit a tulajdonában levő Romania TV hírtelevízióban sugározták. Ezek következtében mondott le tisztségéről január közepén Florian Coldea, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) operatív vezetője. A román hatóságok a testvérét követve akadtak rá Sebastian Ghitára, aki időközben szakállt növesztett. A szerb rendőrök által igazoltatott román üzletember hamis szlovén iratokat mutatott fel.

Mint korábban írtuk, az üzletember-politikus látványos módon szökött meg a román hatóságok elől. December 19-én, épp a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által szervezett fogadáson vett részt Bukarestben a szolgálatot felügyelő parlamenti bizottság tagjaként, mandátuma végén. A ploiesti lakásáig vezető úton azonban óránkénti 200 kilométert meghaladó sebességgel száguldott, és lerázta az őt megfigyelő titkosrendőröket. Mivel azonban a gépkocsija a lakása udvarára került, a hatóságok számára csak napokkal később vált egyértelművé, hogy nyomát vesztették az üzletembernek. 

Ghita a tévéjében közölt videoüzenetekben azt állította, hogy 2010 és 2014 között heti rendszerességgel találkozott Laura-Codruta Kövesivel, a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyészével, és a megbeszéléseiken az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egy képviselője, valamint Florian Coldea, a román hírszerzés operatív vezetője is részt vett. Szerinte Coldea és Kövesi a külföldi titkosszolgálat ügynökeiként, politikai megrendelésre, befolyásukkal visszaélve döntenek arról, hogy ki ellen induljon bűnvádi eljárás Romániában. 

A román média híradásai szerint Sebastian Ghitának a SRI-hez fűződő kapcsolatai is szerepet játszhattak abban, hogy informatikai cégei futószalagon nyertek nemzetbiztonsági jellegű, eurómilliós állami megbízásokat. A Ghita által kiszivárogtatott bizalmas információk ügyében január elején a román legfőbb ügyészség hivatalból vizsgálatot indított.

A SRI a videoüzenetek közzététele után belső vizsgálatot rendelt el Florian Coldea ellen, és megállapította, hogy az igazgatóhelyettes semmilyen törvényt vagy belső szabályzatot nem sértett meg. Az altábornagy ennek ellenére katonai méltóságára és a szolgálat hitelét fenyegető súlyos veszélyre hivatkozva felmentését kérte.

Kapcsolódók

Kimaradt?