A háromszéki prefektus ismét keresztbe tett a kétnyelvűségnek

A prefektus kétnyelvűség használata miatt perrel fenyegeti a háromszéki önkormányzatot. A kilátásba helyezett eljárás miatt a civil és sportszervezetek és egyházak eleshetnek az idei önkormányzati támogatásokról, mutatott rá a szerdai „megyeinfón” Tamás Sándor.

A tanácselnök tájékoztatása szerint a kétnyelvűség használatáról hatalmas vita alakult ki a szerdai tanácsülésen, miután Sebastian Cucu prefektus arra szólította fel az önkormányzatot, hogy az idei évi pályázati támogatásokról szóló tanácshatározat mellékletében módosítsák a kétnyelvű – román és magyar – pályázati űrlapot mert az csak román nyelvű lehet.

Tamás Sándor szerint a tanácsülésen kényes kérdésben kellett jól dönteniük: vagy feladják elveiket és a kétnyelvűség használatát, vagy vállalják a prefektúrával való pereskedést. Ez azt jelentené, hogy ezidő alatt felfüggesztik a pályázati támogatásokról szóló határozatot, így mintegy 600 civil program esne el az idei támogatástól, márpedig a háromszéki civil- és sportszervezeteknek és egyházaknak szüksége van az önkormányzat összesen 3 millió lejes támogatására.

Engedtek a prefektusnak

A háromszéki tanácselnök szerint végül úgy döntöttek, hogy az amúgy is késésben lévő pályázatok zavartalan lebonyolítása érdekében módosítják a prefektus által kifogásolt mellékletet, amely egyébként évek óta  kétnyelvű, és eddig nem volt vele probléma. Tamás Sándor hozzátette: nem hagyják annyiban ezt a kérdést, nemzetközi fórumok elé viszik az ügyet, hiszen a Románia által tíz éve elfogadott Regionális és Kisebbségi Nyelvek Chartája világosan leszögezi, hogy a hatóságoknak és intézményeknek gondoskodniuk kell, hogy a nemzeti kisebbségek írásban és szóban is használni tudják nyelvüket.

Ezzel szemben a háromszéki önkormányzat pályázati űrlapját arra hivatkozva kifogásolja Sebastian Cucu prefektus, hogy a kétnyelvűség biztosítása a magánszemélyeket illeti meg, viszont az önkormányzat pályázatai civil és sport szervezeteknek és egyházaknak, tehát jogi személyeknek szólnak, így az törvénytelen. Tamás Sándor szerint a cinizmus netovábbja, hogy néhány nappal ezelőtt arról oktatott ki a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma, hogy Romániában a magyaroknak minden lehetőségük adott, hogy anyanyelvüket használják, kultúrájukat ápolják.

Már öt hónapot elvesztettek az évből

A háromszéki elöljáró szerint az országos költségvetés csúszása miatt már öt hónap elveszett az idei évből, így a háromszéki egyesületek, alapítványok és egyházak már csak a június 1 és december 20 közötti programokra tudnak támogatást lehívni, ezért gyakorlatiasan döntöttek, módosítják a pályázati űrlapot, hogy nem kockáztassák a pályázati rendszert.

 Ugyanakkor a Kovászna megyei tanács felhatalmazta Grüman Róbert alelnököt, és Keresztély Irma megyei tanácsost, hogy készítsenek memorandumot az ügyről, és nyújtsák be az Európa Tanács önkormányzati kongresszusán és készítsenek jelentést a Regionális és Kisebbségi  Nyelvek Chartájának 25. évfordulójára.   

Kapcsolódók

Kimaradt?