Johannis visszavonta a Románia Csillaga kitüntetést Mihai Necolaiciuctól

Klaus Johannis államfő visszavonta a Románia Csillaga kitüntetést lovagi rangban Mihai Necolaiciuctól, a Román Államvasutak (CFR) volt igazgatójától, miután 2016 novemberében a bukaresti ítélőtábla hivatali visszaélés miatt nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte.

A volt igazgató 2000-ben, elnöki rendelettel kapta meg a kitüntetést. 

Mihai Necolaiciucot az első kerületi törvényszék eredetileg tíz év szabadságvesztésre ítélte, ezt utólag nyolc évre enyhítette az ítélőtábla. Az ügyben a CFR több volt vezetőjét elítélték. 

A CFR igazgatóját pénzösszegek törvénytelen felhasználása miatt már egyszer jogerősen elítélték 4 és fél év börtönbüntetésre, de 2015 júliusában feltételes szabadlábra helyezték. 

Tőkéstől is visszavonták

Klaus Johannis egy évvel ezelőtt, 2016 márciusában Tőkés Lászlótől is visszavonta román állami kitüntetését. „Aki kitüntetést adományoz, el akarja ismerni a kitüntetett érdemeit, és meg akarja jutalmazni őt. Aki viszont elfogadja a kitüntetést, annak el kell ismernie Romániát, a román alkotmányt, és tiszteletben kell tartania azokat az értékeket, amelyek az alkotmány alapját képezik" - hangoztatta az államfő. Tőkés László 2009-ben kapta meg Traian Băsescu akkori elnöktől a Románia csillaga érdemrend állami kitüntetést az 1989-es forradalomban játszott szerepéért. Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi" szerepet Erdély érdekében.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?