Hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Elena Udreát

Első fokon halmazati büntetésként hat év szabadságvesztésre ítélte a legfelsőbb bíróság kedden Elena Udrea volt turisztikai minisztert, akit többrendbeli megvesztegetés elfogadásával, hivatali visszaéléssel és európai alapok eltérítésével vádolt a korrupcióellenes ügyészség.

Udrea az ügyészek szerint több közbeszerzési eljárás során a szerződés értékének tíz százalékát kitevő kenőpénzt kért üzletemberektől, illetve az általa vezetett minisztérium törvénytelenül finanszírozott közpénzekből egy ökölvívó gálát.

Udrea három rendbeli vesztegetés elfogadásért öt, négy, illetve hat év börtönbüntetést kapott, és ugyancsak hat évet szabtak ki rá hivatali visszaélés miatt. Felmentették a hamis okirat használata és a jogtalanul szerzett európai uniós alapok vádpont alól. A büntetéseket összeolvasztották, a legsúlyosabbat, a hat évet kell letöltenie.

Ugyancsak a Bute-gála-ügyben Rudel Obreját, a Román Ökölvívó Szövetség volt elnökét, öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Három évet kapott vesztegetés elfogadásában való bűnrészességért, öt és három évet két rendbeli adócsalásért, és felmentették a pénzmosás vádja alól. A büntetéseket összeolvasztották, a legsúlyosabbat, az öt évet kell letöltenie.

Tudor Breazut, Elena Udrea nanai telkeinek adminisztrátorát három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Ion Ariton, volt gazdasági minisztert felmentették.

Az ügyben több más személyt is elítéltek.Gheorghe Nastasiát, a turisztikai minisztérium volt főtitkárát, négy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, hat év próbaidővel. Ana Maria Topoliceanut, az Országos Befektetési Társaság volt elnökét, vesztegetés elfogadásáért három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, öt év felügyeleti idővel. Dragoș Marius Botoroagă cégvezetőt két év hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.Ștefan Lungut, Udrea volt tanácsosát egy év hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Az ítéletek nem jogerősek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?