Ezt üzente a fiataloknak Emil Constantinescu

Az Európai Uniónak olyan kulturális modellre van szüksége, amely amellett, hogy képes megfelelni a gazdasági és globalizációs kihívásoknak, reményteli jövőképet vetít előre – nyilatkozta pénteken Emil Constantinescu.

„Azt gondolom, hogy megalapítása után 60 esztendővel az Európai Uniónak olyan kulturális modellre van szüksége, amely azon túlmenően, hogy megfelel a gazdasági és globalizációs kihívásoknak, reményteli jövőképet vetít előre a kaotikus változások közepette” – mondta a volt államfő a parlamentben szervezett, Norica Nicolai és Mircea Diaconu európai parlamenti képviselők által moderált, Merre tovább, Európa? című vitán.

Constantinescu hozzátette: „Ahhoz, hogy építeni tudj, rombolnod is kell. Fontos az építkezés, jó, ha kihasználjuk a kreatív energiákat, de nem szabad szem elől téveszteni az emberi értékeket” – vélekedett a volt államfő.

Constantinescu utalt az ifjúság szerepére is. „Az én nemzedékem kibővítette a szüleink által létrehozott Európát, és ledöntötte a berlini falat. Itt az ideje, hogy az új nemzedék saját igényeinek megfelelően kiteljesítse az európai értékeket. Az új nemzedék új utakat nyithat nem csak Európa, hanem az egész világ számára” – mondta Constantinescu.

Kimaradt?