Tervezet: a parlamentnek is legyen joga népszavazást kezdeményezni

Klaus Johannis szerint „érdemes tárgyalni” arról, hogy a parlamentnek is legyen joga népszavazást kezdeményezni. Az államfő a referendumtörvényt módosító szociáldemokrata tervezetre reagált.

„Ha erről van szó, akkor azt kellene eldönteni, hogy milyen témában kezdeményezhetne népszavazást a törvényhozás. Egyelőre ha a parlament az alkotmány módosításáról dönt, arról amúgy is referendumot kell kiírni” - nyilatkozta Johannis szerdán a Cotroceni-palotában. A szociáldemokraták tervezetéről azt mondta, nem tartja "túl jó kezdeményezésnek, de a parlament arról tárgyal, amit jónak lát”.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) több képviselője, köztük az alsóház jogi bizottságát vezető Eugen Nicolicea törvénytervezetet nyújtott be a referendumtörvény módosítására. A kezdeményezés értelmében az államfő nem írhatna ki népszavazást olyan témákban, amelyek a parlament kizárólagos hatáskörébe tartoznak.

A tervezet szerint az elnök az amnesztiával vagy közkegyelemmel kapcsolatos kérdésekben sem kérheti ki a lakosság véleményét. Az államfőnek kizárólag véleménynyilvánító, azaz konzultatív jellegű referendumot állna jogában kezdeményezni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?