Kivonult az ALDE gyűléséről a miniszterelnök-helyettes

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) állandó küldöttsége vasárnap arról döntött, hogy április 21-ére hívja össze a rendkívüli kongresszust, április 22-ére a rendes kongresszust – jelentette be a szövetség társelnöke, Călin Popescu-Tăriceanu a parlamentben.

Az ALDE társelnöke hozzátette, jelölteti magát az elnöki tisztségre. Daniel Constantin, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) társelnöke, egy párttagokból álló csoport kíséretében elhagyta az állandó küldöttség megbeszéléseit, a gyűlést pedig alapszabályzatba ütközőnek minősítette. A Constantinnal együtt távozó személyek többsége a Konzervatív Párt (PC) volt tagjai, négyen közülük államtitkári tisztséget töltenek be jelenleg is.

„Az állandó küldöttség gyűlését, annak ellenére, hogy néhány kollégám távozott a teremből, az alapszabályzatnak megfelelően tartottuk, megvolt a kvórum. Elfogadták a rendkívüli kongresszus összehívását április 21-ére és a napirendi pontokat is. (...) A statútum azt írja elő, hogy a területi szervezetek fele plusz egy arányban dönthetnek a kongresszus összehívásáról. Ma az alapszabályzatnak megfelelően a 185 állandó küldött közül 111 tag jelen volt, így döntöttünk a rendkívüli kongresszus megszervezéséről április 21-én és a rendes kongresszus összehívásáról április 22-ére" – mondta Tăriceanu.

„Azért hagytuk el az állandó küldöttség gyűlését, mert azt tapasztaltuk, hogy folyamatosan megszegik az alapszabályzatot. Minden áron össze akarják hívni a kongresszust (...) hogy csillapítsák az esetleges elégedetlenséget, azt hiszik ez megoldást jelent. Nem jelent megoldást (...) Egy olyan helyzet alakult ki, amit nem szerettünk volna” – nyilatkozta Daniel Constantin, aki a közvéleményben megjelent „spekulációkra” vonatkozóan elmondta, nem a kongresszus megszervezésével kapcsolatban van félreértés. Ugyanakkor hozzátette, hogy nem fogja jelöltetni magát a párt elnökének, hanem ügyvezető elnöke lesz a pártnak.

„Az ALDE-ban történő döntéshozatal módja a félreértések oka, Nem fogadtam el és soha nem is fogom, hogy párton kívüli személyek döntsenek helyettünk az egyik társelnök engedélyével. Ez az én problémám és ez a veszély fenyeget minket. (...) Nem fogadhatom el, hogy abban a pártban, amelyet nem hagyok el, egyoldalú döntések szülessenek” – magyarázta a miniszterelnök-helyettes.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?