Kelemen Hunor: Dorin Florea húsz éve magyarellenes

A marosvásárhelyi polgármester az elmúlt húsz évben mindig is magyarellenes módon nyilvánult meg - jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke egy csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatón azzal kapcsolatban, hogy Dorin Florea ismét akadályokat próbál gördíteni a székely szabadság napján tartandó tiltakozó megmozdulás elé.

Az RMDSZ elnöke az MTI kérdésére válaszolva megjegyezte: „Dorin Florea már nem tudja meglepni”. Csak azon csodálkozik, hogy még mindig vannak olyan magyar emberek Marosvásárhelyen, akik nem veszik észre Florea magyarellenességét. 

Az RMDSZ elnöke azzal kapcsolatban fogalmazta meg álláspontját, hogy a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal szerdán közleményben tudatta: nem járult hozzá ahhoz, hogy a székely szabadság napjának a résztvevői felvonuljanak pénteken Marosvásárhelyen. A közlemény szerint a városháza csupán ahhoz járult hozzá, hogy a megmozdulás tíz résztvevője a járdán haladva elvigye a prefektusi hivatalba a demonstráció petícióját.

„Úgy emlékszem, hogy sem a bukaresti százezres kormányellenes tüntetést nem hagyta jóvá a polgármester, sem pedig a kolozsvári tízezrest, de ettől még felvonultak az emberek, és elmondták a véleményüket" - jelentette ki Kelemen Hunor. A politikus megjegyezte, ő maga egy korábban egyeztetett program miatt nem tud részt venni a marosvásárhelyi székely szabadság napján.

A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal annak ellenére próbálja korlátozni az SZNT pénteki tömegmegmozdulását, hogy tavaly júniusban jogerős bírósági ítélet született arról, a 2016-os és 2017-es demonstráció 2015 elején tett bejelentése jogszerű volt, és a bíróság arra kötelezte a polgármesteri hivatalt, hogy vegye tudomásul a bejelentést.

Kapcsolódók

Kimaradt?