Románia csillaga érdemrenddel tüntették ki Jenei Imrét

A Románia Csillaga érdemrenddel tüntette ki Klaus Johannis államfő Ion Caramitru színművészt, rendezőt, Jenei Imre labdarúgóedzőt és Cristian-George Ţopescu sportkommentátort. A kitüntetésükről szóló rendeletet csütörtökön írta alá az államfő - tájékoztat közleményében az elnöki hivatal. 

A csütörtökön 75. életévét töltő Ion Caramitru színművészt, rendezőt a Románia csillaga érdemrend lovagi fokozatával tünteti ki az államfő „a színház és a filmművészet szolgálatába állított egész életpályájának nagyrabecsüléseként” – áll a közleményben.

A Románia csillaga érdemrend lovagi fokozatát adományozza az elnök Jenei Imrének is „játékosi és edzői pályafutásának, illetve annak az odaadásnak és profizmusnak az elismeréseként, amelyről többgenerációnyi labdarúgó felkészítése során tett tanúbizonyságot”. 

Jenei Imre március 22-én lesz 80 éves. Játékosként 12-szer öltötte magára a román válogatott mezét. A bukaresti Steauával 1986-ban megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. A román válogatottat 1986 és 1990 között, majd 2000-ben készítette fel, 1990-ben világbajnokságon, 2000-ben Európa-bajnokságon vett részt a csapattal. 1992 és 1993 között a magyar válogatott szövetségi kapitánya volt.

A legmagasabb szintű állami kitüntetést adományozta az elnök Cristian Ţopescunak is, életpályája nagyrabecsüléseként, annak elismeréseként, „hogy kivételes ráérzéssel, melegséggel és szakmai műveltséggel számolt be a román sportteljesítményekről”. 

Kapcsolódók

Kimaradt?