Johannis világos, gyors, megalapozott és törvényes döntéseket vár az igazságszolgáltatástól

Klaus Johannis államfő világos, gyors, megalapozott és törvényes döntéseket vár el az 1989-es forradalom, illetve a bányászjárás ügyében - erről a legfőbb ügyészség tavalyi tevékenységi mérlegét ismertető gyűlésen beszélt az államfő. 

„Értékelem, hogy a legfőbb ügyészség az igazság visszaállítására és a kommunizmus ideje alatt, valamint az ezt követő zavaros időszakban elkövetett gyilkosságok elkövetőinek felelősségre vonására törekszik. Éppen ezért, akárcsak a román társadalom, várom a világos, gyors, megalapozott és törvényes döntéseket a forradalom, illetve a bányászjárás ügyében” – nyilatkozta az államfő.

Johannis szerint a legfőbb ügyészség gerincessége és professzonalizmusa révén az ügyészek hozzájárulnak az állampolgárok igazságszolgáltatásba vetett hitének visszaállításához. „Gratulálok ismét a tavalyi megvalósításaikhoz, és mai jelenlétemmel is biztosítani szeretném önöket, hogy partnerük vagyok Románia demokráciájának megerősítésére, a törvények egyöntetű betartására és az egyenlő bánásmódra való törekvésükben” – mondta Johannis. 


 A bírói döntések vagy az ítélethozók függetlenségének megkérdőjelezése árt az ország megítélésének

Az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus legutóbbi jelentései elismerően nyilatkoznak Románia igazságszolgáltatás terén tett lépéseiről - jelentette ki Klaus Johannis államfő, hozzátéve ugyanakkor, hogy a bírói döntések vagy az ítélethozók függetlenségének megkérdőjelezése rosszat tesz az ország megítélésének.  A legfőbb ügyészség tavalyi évi tevékenységének kiértékelőjén Johannis kifejtette: az Európai Unióhoz való csatlakozás óta Románia jelentős előrehaladásról tett bizonyságot az igazságszolgáltatás terén, de a cél az, hogy ez a folyamat visszafordíthatatlan legyen. 

Az államfő emlékeztetett, hogy 2016 már a második év volt, amikor az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus már nem fogalmazott meg specifikus ajánlásokat a legfőbb ügyészségnek. Hozzátette ugyanakkor: aggasztóan megnőtt az utóbbi időszakban az ügyészek és bírák elleni támadások száma, ezért nagy szükség van az igazságszolgáltatói rendszer függetlenségének és pártatlanságának, valamint a bírák szakmai státusának védelmére.

Kimaradt?