Ezeknél a tervezeteknél derül ki, hogy működik-e a kormánykoalícióval kötött partnerség

Az éles törvénytervezeteknél derül ki, hogy kiállja-e a próbát az RMDSZ és kormánykoalíció közti együttműködés – hangzott el csütörtökön Csíkszeredában azon a sajtótájékoztatón, amelyet Korodi Attila képviselő és Tánczos Barna szenátor tartottak. Arról is beszámoltak, mely tervezetekre gondoltak.

A két honatya ismertette az új parlamenti ciklusban végzett eddigi munkát és a következő hetek feladatait.

Az elmúlt hónapok politikai válságai nem tették lehetővé, hogy úgy dolgozzanak, ahogy szeretnének – fejtette ki Korodi Attila. A megfiatalodott RMDSZ-es parlamenti csoportok ettől függetlenül megújult lendülettel vágtak bele a munkába – tette hozzá.

Az új ciklusban Korodi Attila az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetőjeként, Tánczos Barna szenátor pedig háznagyaként tevékenykedik.

Útkeresés a válságban

Amint a heves tiltakozásokat kiváltó büntetőtörvénykönyv-módosítással kapcsolatban elmondták: a módszer elhibázott volt, de a parlamentnek igenis foglalkoznia kell a hasonló, népszerűtlen kérdésekkel is. A Btk. és az alkotmány összhangba állítása fontos feladat, de csakis racionális vitával valósítható meg – mondta Korodi Attila. Tánczos Barna szerint az ártatlanság vélelme és az emberi jogok védelme a demokratikus államberendezkedés két nagyon fontos pillére, a Btk.-t ezek szellemében szabad módosítani.

Az elmúlt hetek kényes politikai hozadéka volt a kormánykoalíció elleni bizalmatlansági indítvány kezelése is. Az RMDSZ képviselője kifejtette: a szövetség azért nem támogatta az indítványt, mert egyrészt a kormányzó többség miatt esélytelen volt a megszavazása, másrészt az indítványozók nem ajánlottak fel politikai alternatívát, továbbá a jogállamisági hiányosságok sem indokolták az indítvány elfogadását.

„Jelenleg a Nemzeti-liberális Pártot (PNL) a belső viszályok foglalják le, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem keresi más pártokkal a politikai együttműködést, a Népi Mozgalom Párt (PMP) az egyetlen, amely keresi és ellátja az ellenzéki szerepkört” – vázolta a jelenlegi pártmozgásokat Korodi Attila.

A költségvetésnél jó az irány

Az ország költségvetéséről szóló viták alkalmával tapasztalta az RMDSZ az együttműködés első valós eredményeit – közölte Korodi Attila. Mint fogalmazott: még rengeteg a korrekció, de az irány alapvetően jó. Sikerült költségvetésbe foglalni többek között a négy legnagyobb Hargita megyei város vasútállomásainak felújítását – esetenként ez egyelőre tervezési finanszírozást jelent –, Erdély szintjén pedig az autópályák terén számíthatunk előrelépésre.

A jelen legfőbb feladatai

Korodi Attila és Tánczos Barna pontszerűen sorolta fel az RMDSZ legfőbb törvénymódosító javaslatait, amelyek terén fontos előrelépések történtek, vagy fontos fejlemények előtt állnak.

Az RMDSZ szeretné elérni, hogy a büntetés-végrehajtási módszereket diverzifikálják, és alkalmazzanak olyan szempontokat, amelyek az EU több tagországában működőképesek: ilyen a börtönben ledolgozott munkanapok és az ott végzett szellemi munka előnyösebb megítélése, vagy akár a házi őrizet szélesebb körű kiterjesztése. Mindezek elősegítenék a börtönök túlterheltségének ésszerű csökkentését – fejtette ki Tánczos a Btk.-módosítással kapcsolatban.

A szövetség dolgozik azon, hogy május közepéig lehetővé tegyék a közbirtokosságok számára az EU-s területalapú támogatások birtoklevél nélküli lehívhatóságát, továbbá a terület-visszaszolgáltatások felgyorsítását, bürokráciacsökkentő és vállalkozásbarát intézkedések bevezetését, a háztáji gazdák tevékenységének segítését törvénymódosításokkal – hangzott el.  

Tánczos Barna hangsúlyozta: politikai egyetértés van a szenátusban arról, hogy visszautasítják a Diszkriminációellenes Tanács megszűntetésének tervét. A magyarságellenes tevékenységeiről elhíresült Bogdan Diaconu tervezete Korodi Attila szerint procedurális visszásságok miatt vita nélkül ment át hallgatólagosan a képviselőházon, és ezeknek a visszásságok orvoslását is tervezik.

Az RMDSZ az alkotmányellenesnek minősített frankhitel-törvénytervezet valamennyi valutára kiterjesztett új tervezetének sorsát is igyekszik kedvező mederbe terelni. A következő hetek feladata lesz olyan – többnyire már megszövegezett – tervezetek megvitatása és elfogadása is, amelyek lehetővé teszik a bentlakásjellegű gyermekvédelmi intézmények zavartalan működésének biztosítását. Megfogalmazzák a családon belüli erőszak törvényi hátterét, valamint alkalmazhatóvá tesznek egyes nem működő erdészeti témájú törvényeket. Utóbbi téren kiemelkedően fontos feladat olyan módosítások bevezetése, amelyek látványos különbséget tesznek a tűzifa és a műfa kitermelését, szállítását illetően.

Az anyanyelvi kérdések választ várnak

Anyanyelv-használati szinten is fontos feladatok elé néz az RMDSZ: olyan törvénytervezeteken dolgoznak, amelyek az egészségügyi és szociális rendszerben az anyanyelv használatát írják elő. A kisebbségi nyelvek közigazgatásban való alkalmazását illetően ötfős bizottság kezdte el a munkáját. Mindezek – ahogy korábban Kelemen Hunor szövetségi elnök fogalmazott – az RMDSZ és a kormánykoalíció „szakításpróbái” lehetnek.

„Egyelőre nyitottságot tapasztalunk. Amikor a törvénytervezeteink véglegesek – ezeknek a szöveges formáit most már látjuk, vitázunk róla – és benyújtjuk őket, akkor válik mindez mérhetővé. A protokoll által előírt együttműködés éppen egy hete működik, ekkor kezdtük el a heti egyeztetéseket. Eddig rendben van, viszont ténylegesen csak a nagyon komoly, éles tervezeteknél fog kiderülni, hogy ez tud-e működni” – nyilatkozta a Maszolnak Korodi Attila.

A két politikus hozzátette: az elkövetkezőkben háromhetente tájékoztatnák a választókat a parlamenti munkáról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?