FRISSÍTVE - Horváth Anna cáfolja a feddhetetlenségi ügynökség vádjait

FRISSÍTVE: Érdekkonfliktus feltételezett bűncselekményének gyanújával feljelentette Horváth Annát a korrupcióellenes ügyészségnél (DNA) a feddhetetlenségi ügynökség. Az alpolgármester a Maszolnak nyilatkozva cáfolta a vádakat

Az ANI keddi közleménye szerint Kolozsvár alpolgármestere 2012 és 2016 között önkormányzati képviselőként részt vett annak a tanácsi határozatnak a megszavazásában, amellyel 90 ezer lejt utaltak ki a Horvát Anna által elnökölt Claudiopolis Egyesületnek. Emellett a városi tanács 30 ezer lejt utalt ki a Sapientia egyetemnek, amellyel – oktatóként – az alpolgármester szerződéses viszonyban volt.

Az ANI az állítja, hogy az RMDSZ politikusa többek között megszegte a helyi választottak jogállásáról szóló törvényt, amely szerint egy helyi vagy megyei tanácsos nem szavazhat olyan határozatokról, amelyek elfogadásához személyes érdeke fűződik. Ha ilyen jogszabály kerül napirendre, a helyi vagy megyei tanácsosnak az ülés elején jeleznie kell, hogy tartózkodni fog a szavazáson, és ezt jegyzőkönyvbe veszik – idézte a jogszabályt az ANI közleménye.

Az ügynökség szerint Horváth Anna a Btk. 301-es cikkelyét is megszegte. Ez tiltja a köztisztségviselőknek, hogy hivatali gyakorlásuk közben olyan döntésekben vegyenek részt, amelyek révén közvetett vagy közvetlen módon anyagi javakhoz jutnak. Az ANI felkérte a DNA-t, vizsgálja ki, hogy történt-e bűncselekmény ebben az ügyben.

FRISSÍTÉS: Horváth Anna cáfolja az ANI állításait

Horváth Anna a Maszolnak elmondta, már januárban tájékoztatta az ANI-t arról, hogy a feltételezett érdekkonfliktusok nem léteztek. Felidézte, hogy a városi tanács 2013-ban fogadta el a Claudiopolis Egyesületnek pénzt kiutaló határozatot, amikor ő már nem volt  elnöke a szervezetnek.  „2012. júniusában, alpolgármesterré választásom napján közjegyző előtt lemondtam az egyesületi elnöki tisztségemből. Az erről szóló közjegyzői iratot be is küldtem az ANI-hoz” – magyarázta az alpolgármester.

„A Sapientia és magam is elküldtem az ANI-nak azokat az iratokat, amelyek igazolják, hogy az egyetemen civil szerződéssel óraadó tanár voltam 2008-2010-ben. Ezért a három év alatt összesen 3200 lejt kaptam az intézménytől. De ismétlem, civil szerződéssel, ami nem esik a tiltó jogszabály hatálya alá” – mondta az alpolgármester.

Horváth Anna szerint előzmény nélküli az ANI történetében, hogy az ügynökség azonnal feljelentette a DNA-nál. „A szokásos eljárás az, hogy az ANI megfogalmazza jelentését a vélt érdekkonfliktusról vagy összeférhetetlenségről, amit az érintett személy polgári perben megfellebbezhet. Ezt én nem tehettem meg. Tudomásom szerint erre még nem volt példa” – jelentette ki az RMDSZ politikusa.

Az RMDSZ továbbra is hisz Horváth Anna ártatlanságában

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) állásfoglalásban adott hangot megdöbbenésének „a Horváth Anna ellen folytatott lejáratási kampány” újabb fejezete miatt. A Kelemen Hunor RMDSZ-elnök által jegyzett állásfoglalás szerint az eset ismét bizonyítja, „hogy ma Romániában nem beszélhetünk jogállamról”. „Mint azt többször is hangsúlyoztuk: az országot erőszakszervezetek irányítják, az ügyészek mindent elsöprő hatalma befolyással van a bírák döntésére, ami elfogadhatatlan” – áll a dokumentumban. Az RMDSZ nyomatékosította: továbbra is hisz Horváth Anna ártatlanságában. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?