Március 15.-e munkaszüneti nap Romániában?

Törvénytervezetet nyújt be a parlamentbe, hogy március 15-ét, a világ magyarságának ünnepét, hivatalos munkaszüneti napnak nyilvánítsák - jelentette be szerdai sajtóértekezletén Kulcsár Terza József parlamenti képviselő. 

Mi, magyarok vagyunk a legnagyobb romániai kisebbség. Mi tiszteletben tartjuk a román nemzeti ünnepet, de azt szeretnénk, hogy március 15-e, a mi nemzeti ünnepünk, munkaszüneti nap legyen a magyarok számára, hogy méltó módon részt vehessenek az ünnepségeken. (...) Ez ügyben törvénytervezetet nyújtunk be a parlamentben” – nyilatkozta Kulcsár Terza József, a Magyar Polgári Párt Kovászna megyei elnöke. 

Néhány évvel ezelőtt a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal és a Kovászna megyei tanács belefoglalta az alkalmazottak kollektív munkaszerződésébe, hogy március 15-én szabadnapot kaphatnak. „Ez egy úttörő kezdeményezés, mert Székelyföldön ez volt az első olyan dokumentum, amely kibővítette a hivatalos szabadnapok sorát. Véleményem szerint előrelépés az, hogy március 15-e Székelyföldön lett először munkaszüneti nap” – nyilatkozta akkor Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?