A parlament elutasította a 13-as és elfogadta a 14-es rendeletet

Elfogadta kedden a képviselőház plénuma a 2017/13-as sürgősségi kormányrendelet elutasításáról szóló törvényt. 291 képviselő támogatta a tervezetet, hárman tartózkodtak, egy képviselő pedig nem szavazott. Ugyanakkor elfogadták a 13-as rendeletet hatályon kívül helyező 14-es rendeletet is. 

Ioan Cupşa nemzeti liberális párti képviselő módosító javaslatot terjesztett elő, amelyben kérte, hogy foglalják bele a tervezet szövegébe azt a megjegyzést is, miszerint a 2017/14-es sürgősségi kormányrendelet hatályba lépésével megszűnik a 2017/13-as rendelet alkalmazhatósága. A liberális honatya az alkotmánybíróság két korábbi döntésére hivatkozva vélte szükségesnek ezt a kiegészítést, a plénum azonban elutasította a javaslatot. 

A képviselőház döntő házként szavazta meg a 2017/13-as rendelet elutasításáról szóló törvényt. 

A tervezet vitáján a Nemzeti Liberális Párt ügyvivő elnöke, Raluca Turcan képviselő azt mondta, méltányolja, hogy a parlamentben többséget alkotó két alakulat képviselői nem bojkottálták a tervezet vitáját. Ugyanakkor felszólította a Szociáldemokrata Pártot (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségét (ALDE), hogy tegyenek le az utcai tiltakozások résztvevőinek fenyegetéséről, illetve a multinacionális cégek ellen irányuló támadásokról. 

Eugen Nicolicea PSD-s képviselő hangsúlyozta, a 14-es rendeletet sürgősségi eljárással fogadták el, „minden egyéb csak politikai nyilatkozat”.

Az RMDSZ-t képviselő Korodi Attila felszólalásában kifejtette, a kormány hibázott, amikor sürgősségi rendelettel próbálta módosítani a Büntető törvénykönyvet, ugyanakkor megjegyezte, a parlamenti pártok közös felelőssége összhangba hozni a büntetőjogot az alkotmánybíróság döntéseivel. 

A Mentsétek meg Romániát Szövetség képviselője, Dan Ilie Barna „döglött lóhoz” hasonlította a 2017/13-as rendeletet. "A felnőttek kreativitását felmérő kérdések között gyakran tűnik fel az is, amely így szól: Mit kell tenni egy döglött lóval? (...) A válasz mindig ugyanaz: a döglött lovat el kell temetni. A 13-as rendeletnek is erre a sorsra kell jutnia" - hangsúlyozta felszólalásában a képviselő. 

A teremből hiányzott Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke, akit a PSD-elnökeként a hírhedtté vált kormányrendelet szellemi atyjának tartanak.

A szavazást kkövetően Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke a Grindeanu-kormány lemondását követelte, hiszen - mint fogalmazott - csak így lehet helyreállítani a nemzetközi partnerek bizalmát. 

Miután országszerte félmillió ember vonult utcára a korrupcióellenes harc fékezéseként értelmezett kormányzati döntés ellen, a Sorin Grindeanu vezette szociálliberális kormány maga is hatályon kívül helyezte egy újabb - 14-es sorszámú - rendelettel előző, vitatott intézkedését. Mivel azonban a kormány sürgősségi rendeleteit utólag a parlamentnek is jóvá kell hagynia, vagy el kell vetnie, a válságot kiváltó 13-as rendeletet - a szenátus után - a képviselőház is elvetette, a 14-est pedig megerősítette. A vitatott kormányrendeletek jogi kálváriája akkor ér véget, ha az államfő kihirdeti a jogszabályokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?