A külügyminisztert is kihallgatták a 13-as kormányrendelet elfogadásával kapcsolatos ügyben

Beidézték kedden az Országos Korrupcióellenes Ügyészségre (DNA) Teodor Meleşcanut. A külügyminisztert a 2017/13-as rendelet elfogadásával kapcsolatos ügyben hallgatták ki. 

„Egy kormányt elsősorban annak alapján kell megítélni, hogy miként ülteti gyakorlatba a programjába foglaltakat” – nyilatkozta Teodor Meleşcanu külügyminiszter a DNA székházából való távozásakor. A több mint két órán át tartott kihallgatás után a külügyi tárca vezetője azt nyilatkozta a sajtónak, mindent elmondott az ügyészeknek, amit tudott a témáról. 

Amikor az újságírók arról faggatták, hogy szerinte a kormány megbuktatása-e a célja a rendelet elfogadása kapcsán indított vizsgálatnak, Meleşcanu így válaszolt. „Igen, ez is egy lehetőség, de nem hiszem, hogy emiatt megbukna a kormány. Ha viszont nem ülteti gyakorlatba meghirdetett programját, lehet, hogy változik a parlament véleménye, és megbuktatja a kabinetet”. A miniszter hozzátette, úgy véli, annak alapján kell megítélni egy kormányt, hogy milyen mértékben sikerül gyakorlatba ültetnie a parlament által is elfogadott programját.

A külügyi tárca vezetője arról is beszélt, hogy a Sorin Grindeanu vezette kabinetnek kötelessége megoldást találni a büntetés-végrehajtási intézetekben uralkodó állapotok javítására, a túlzsúfoltság enyhítésére. 

Hétfő reggel Carmen Dan belügyminisztert tanúként hallgatta ki a DNA ugyanebben az ügyben. Múlt héten Mihai Busuiocot, a kormány főtitkárát és Graţiela Gavrilescu parlamenttel való kapcsolattartásért felelős minisztert idézték be kihallgatásra. Kihallgatták továbbá az ügyben Oana Schmidt-Hăineală és Constantin Sima ügyészeket, akik államtitkári tisztséget töltöttek be az igazságügyi minisztériumban a 13-as rendelet elfogadásakor. 

A DNA február elején közölte, több természetes személy panasszal fordult az intézményhez bizonyos jogszabályok elfogadásával kapcsolatban, a DNA pedig elindította az ilyenkor szokásos eljárást. Az igazságügyi minisztérium akkor megerősítette, hogy a DNA kikérte a tárcától a büntetőjogot módosító kormányrendelettel kapcsolatos teljes dokumentációt. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?