A szenátus elfogadta a 13-as rendeletet elutasító törvényt

110 támogató szavazattal, 9 tartózkodással és egy ellenszavazattal a szenátus elfogadta büntetőjogot módosító 2017/13-as sürgőségi kormányrendeletet elutasító törvényt.

Călin Popescu-Tăriceanu, a felsőház elnöke a jogszabály vitáján úgy fogalmazott: a parlament „abba a kellemetlen helyzetbe került”, hogy visszautasít egy olyan jogszabályt, amelyet már hatályon kívül helyezett a 2017/14-es sürgősségi kormányrendelet.

„Ez világpremier előtt állunk: a szenátus visszautasít egy olyan kormányrendeletet, amely már hatályon kívül van, tehát semmilyen jogi következménye nincs. Ez számomra érthetetlen, és a jövőben jogi következményekkel járhat” – jelentette ki a politikus.

Tăriceanu emlékeztetett: a 13-as sürgősségi rendeletet elutasító törvény elfogadását a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői kérték. Az ellenzék ugyanis fenntartotta: a parlamentnek nem szabad csupán a jogszabályt hatályon kívül helyező 14-es rendelet elfogadására szorítkoznia, a 13-as rendelet elutasító törvényt is el kell fogadnia.

A házelnök elmondta, nem fog szavazni ebben az ügyben, és arra bíztatta kollégáit a Demokraták és Liberálisok Szövetségéből (ALDE), hogy legjobb belátásuk szerint járjanak el. A Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője, Serban Nicolae kijelentette: a szenátus eljárása „kissé erőltetett”, de nem alkotmányellenes.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?