Tăriceanu a DNA kihallgatásairól a 13-as rendelettel kapcsolatban: Egyediek vagyunk Európában

Călin Popescu-Tăriceanu szerint "egyediek vagyunk Európában" amiatt, hogy minisztereket hallgatnak ki a 2017/13-as kormányrendelet ügyével kapcsolatban. 

"Azt hiszem, egyediek vagyunk Európában, ahol az ügyészség a kormány politikai döntéseit vizsgálja. Ez az oka annak is, hogy az alkotmánybírósághoz fordultam az államhatalmak közti konfliktus miatt, és amint tudják, ezt március 27-én tárgyalják" - nyilatkozta Tăriceanu hétfőn a szenátusban. 

Hétfőn reggel Carmen Dan belügyminisztert tanúként hallgatta ki az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a 13-as rendelettel kapcsolatban. Múlt héten Mihai Busuiocot, a kormány főtitkárát és Graţiela Gavrilescu parlamenttel való kapcsolattartásért felelős minisztert hallgatták ki a korrupcióellenes ügyészek ugyanebben az ügyben. 

Február 8-án az alkotmánybírósághoz fordult Călin Popescu-Tăriceanu, mivel szerinte alkotmányos természetű jogi konfliktus van Románia kormánya és a főügyészség között, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) révén. 

A szenátus elnöke szerint az alkotmányos természetű jogi konfliktust a DNA ügyészeinek eljárásai idézték elő, amelyek során a büntető törvénykönyvet és a büntetőjogi perrendtartási törvénykönyvet módosító sürgősségi kormányrendeletek kidolgozásának körülményeit vizsgálták. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?