Hivatali visszaélés: a DNA semmiségi panaszt nyújt be a felmentő ítélet ellen

Semmisségi panaszt nyújt be az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a gyulafehérvári ítélőtábla döntése ellen, amellyel helyt adott egy ítélet-végrehajtási kifogásnak, eltörölve a hivatali visszaélés miatt kirótt büntetést - nyilatkozta Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész. 

Kövesi szerint "elszigetelt" esetről van szó, kollégáival kielemezték az ítélet indoklását, és úgy döntöttek, hogy semmisségi panaszt nyújtanak be ellene. A főügyész hangsúlyozta, az alkotmánybíróságnak a hivatali visszaélés bűncselekményét pontosító 2016-os döntése óta több mint 70 személyt ítéltek el hivatali hatalommal való visszaélés miatt. "Az alkotmánybíróság nem vonta ki a hivatali visszaélést a bűncselekmények köréből" - hangsúlyozta a főügyész, hozzátéve, hogy amennyiben újabb hasonló ítéletek születnek, jelezni fogják a legfőbb ügyésznek, kérjen a törvényesség érdekében bejelentett jogorvoslatot. 

A gyulafehérvári ítélőtábla megállapította, hogy a Hunyad Megyei Tanács hivatali visszaélés miatt elítélt volt jegyzője, Dan Daniel ügyében hozott ítélet indoklásában nem az áll, hogy tettével elsődleges jogszabályt, azaz törvényt, rendeletet vagy sürgősségi rendeletet szegett meg, hanem az, hogy egy másodlagos jogszabály, pontosabban kormányhatározat előírásait sértette meg. Erre hivatkozva úgy döntött az ítélőtábla, hogy esetében a hivatali visszaélés nem minősül bűncselekménynek. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?