Tízezer lejre büntetnék a gyerekeikkel tüntető szülőket?

A törvény betartásáért tüntetőknek tudniuk kellene: a 2004/272-es törvény tiltja, hogy a szülők gyerekeket vigyenek magukkalutcai tiltakozásokra - mondta szerdán a munkaügyi miniszter. 

„Ha a törvények betartásáért vonultak utcára, tudniuk kellene, hogy létezik egy jogszabály, amely tiltja, hogy gyerekeket vigyenek magukkal” – nyilatkozta egy sajtótájékoztatón Lia Olguţa Vasilescu miniszter.

A munkaügyi tárca vezetője szerint több újságíró, gyermekjogvédelmi aktivista és magánszemély tett feljelentést a gyermekvédelmi hatóságnál a tüntetésekre kivitt gyermekek miatt. Vasilescu  szerint csak Bukarestben 29 ilyen esetet jelentettek, a rendőrségnek kötelessége beazonosítani ezeket a szülőket, és esetleg megbüntetni őket.

„Néhány feljelentés Nicuşor Dan ellen érkezett, aki gyerekével ment ki a tüntetésre. Vannak gyermekjogvédelmi civil szervezetek, újságírók, magánszemélyek” – tette hozzá a tárcavezető.

Vasilescu szerint 5 000 és 10 000 lej közötti pénzbírságra számíthatnak a gyerekeikkel tüntető szülők. „Még Románia elnöke is kiment és keltette a feszültséget, törvényszegésre buzdította a szülőket. Abban a pillanatban, amikor kilépsz az utcára és a törvény és a rend betartásáért harcolsz, pedig te vagy az első, aki megszegi a törvényeket, akkor valami nincs rendben. (...) Egy csendőrnek elvágták a lábát, egy másik szinte megvakult...Nem is akarok belegondolni, mi történhetett volna, ha egy gyerekkel történik valami” – nyilatkozta Lia Olguţa Vasilescu. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?