Ellenszavazat nélkül fogadta el a szenátus a 14-es sürgősségi rendeletet

Ellenszavazat nélkül fogadta el a szenátus plénuma a 14. sürgősségi kormányrendeletet, amely hatályon kívül helyezi a büntető törvénykönyv és a perrendtartás módosításáról szóló előző, országos tiltakozási hullámot kiváltó 13-as sürgősségi kormányrendeletet.

A következőkben a képviselőházba kerül a törvénytervezet, amely ügydöntő ház a kérdésben.

A Nemzeti Liberális Párt és a Mentsétek meg Romániát Szövetség honatyái azt kérték a vita során, hogy a plénum döntsön a 13-as sürgősségi kormányrendeletről is, ám ezt a kezdeményezést Călin Popescu Tăriceanu házelnök javaslatára elutasították a szenátorok.

Johannis nem aggódik a 13-asért

Klaus Johannis államfő szerint nem fog gondot okozni a 14-es rendelet, a 13-as rendelet esetében pedig a „jogász képviselők megtalálják a legjobb megoldásokat”. „Megoldásokat kell találni és véleményem szerint a 14-es rendelet nem lesz problémás. Az eddigi vélemények alapján úgy értettem, hogy mindenki elfogadná, hogy vessenek véget a szerencsétlen 13-as rendelet körüli vitáknak” –nyilatkozta Johannis kedden a Cotroceni-palotában. 

Az államfő hangsúlyozta, Sorin Grindeanu kormányfővel és a pénzügyminiszterrel való találkozón nem tárgyaltak az igazságügyet érintő kérdésekről. „Szigorúan a költségvetésről beszélgettünk” – hangsúlyozta Johannis. 

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?