Kirúgták az ügyészség képviselőjét a szenátus jogi bizottságának üléséről

Augustin Lazăr legfőbb ügyész bírálta hétfőn Şerban Nicolaet, a szenátus jogi bizottságának elnökét, amiért kitessékelte a 2017/14-es sürgősségi kormányrendelet vitájáról Irina Kuglay ügyészt.

A testület napirendjére tűzött jogszabály a Btk.-t módosító 2017/13-as sürgősségi rendeletet hatálytalanítja, ezért Augustin Lazăr korábban a parlament mindkét házát értesítette arról, hogy a legfőbb ügyészség – egy képviselője révén – részt szeretne venni a vitáján. „Egy jogállamban ez minősíthetetlen eljárás” – fogalmazott a legfőbb ügyész.

Şerban Nicolae hétfő este, a rendelet vitáján felszólította Irina Kuglay ügyészt, hagyja el a termet, mert „udvariatlanság egy szenátusi bizottsággal szemben”, hogy meghívja rá önmagát. Irina Kuglay tájékoztatta a politikust:  a legfőbb ügyészség értesítette a jogi bizottságot arról, hogy képviselőjük részt szeretne venni a vitán.

Şerban Nicolae kifejtette, hogy a jogász szenátoroknak nincs szükségük „felügyeletre”, és azt mondta, hogy semmilyen értesítést nem kaptak az ügyészségtől. „Ilyen alapon (…) részt vehetnénk a bűnügyi kivizsgálásokon, különösen azokon, amelyeken titkos egyezményeken alapuló közös csapatok dolgoznak. (...) Mi betartjuk a törvényeket és szabályzatokat, ön nem hívhatja meg önmagát a szenátus bizottságainak ülésére. Nincs szükségünk felügyeletre. Kérem, asszonyom, hagyja el a termet” - mondta a szenátor.

A legfőbb ügyészség képviselője úgy reagált, hogy „állításait le lehet ellenőrizni”, de Şerban Nicolae a szavába vágott és azt mondta: „Most könyörögnöm kell önnek, hogy hagyja el a termet? Indítson bűnügyi kivizsgálást, ha akar”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?