Pozitívan véleményezte a parlament a népszavazás kiírására vonatkozó kérést

Jóváhagyta hétfőn a parlament plénuma az államfő népszavazás kiírására vonatkozó kérését. 

A parlament elfogadott egy határozatot, amely pozitívan véleményezte a Klaus Johannis államfőnek az országos referendum szervezésére irányuló kérését. A határozatot egyhangúlag megszavazta a plénum.

Az RMDSZ már korábban közölte, hogy nem ellenzi a referendumot. "Ugyanakkor arra kérjük az államfőt, tartsa be az alkotmány előírásait és a Velencei Bizottság népszavazásra vonatkozó ajánlásait" – nyilatkozta a Maszolnak a szavazás után Korodi Attila. Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője kérdésünkre elmondta, az államfő a parlament véleményezése után akkor írja ki a referendumot, "amikor neki jól esik", ezt akár évek múlva is megteheti.

A népszavazás a korrupcióellenes harc folytatásáról és a közalkalmazottak feddhetetlenségének biztosításáról szólna. A parlament azzal a javaslattal fogadta el a határozatot, hogy a feltett kérdés által tartsák be az alkotmány, az alkotmánybíróság és a Velencei Bizottság népszavazásra irányuló előírásait. 

Klaus Johannis január 24-én értesítette levélben a parlament két házelnökét, hogy beindította az országos referendum megszervezésének előkészületeit. A népszavazás során a korrupcióellenes harc folytatásához és a köztisztviselők feddhetetlenségéhez való viszonyulásáról kell állást foglalnia a lakosságnak. A parlamentnek 20 nap alatt kellett véleményeznie a kérést. A véleményezésnek konzultatív jellege van – írja az Agerpres.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?