Jelentős adományt kapott Magyarországtól a Marian Cozma Egyesület

A Magyarországon gyilkosság áldozatául esett Marian Cozma halálának nyolcadik évfordulója alkalmából Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár átadta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tízmillió forintos (közel 145 ezer lej) pénzadományát szerdán a sportoló nevét viselő egyesületnek Bukarestben.

Az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosának emlékére édesapja, a szintén kézilabdázó múlttal rendelkező Petre Cozma „Marian Cozma Egyesületet” néven non-profit szervezetként működő egyesületet hozott létre 2009-ben a hátrányos helyzetű gyermekek sporttevékenységének támogatása érdekében.

​„Nagy megilletődéssel és rokonszenvvel figyeltük azt az áldozatos munkát, amelyet az édesapa fia emlékének megőrzésére, nagyon nemes formában végzett, létrehozva egy olyan egyesületet, amely célként tűzte ki, hogy a fiatalokat sportszeretetre, és a sporton keresztül erőszakmentességre, fair-playre és általában a másik tiszteletére nevelje” – magyarázta az MTI-nek Íjgyártó István. Hozzátette: ezek olyan célok, amelyekkel teljes mértékben azonosulni tud a KKM, ezért döntött – Magyarország bukaresti nagykövetségének javaslatára – úgy, hogy pénzadománnyal járul hozzá az egyesület célkitűzéseinek megvalósulásához.

Az államtitkár ugyanakkor felidézte azt a rendkívüli szolidaritást, amely megnyilvánult a románok és magyarok között a tragédia nyomán. Nyolc éve a kiváló sportolóját gyászoló román médiában nagy elismeréssel beszéltek arról az együttérzésről, amelyről a veszprémiek, budapestiek és általában egész Magyarország tettek tanúbizonyságot.

Íjgyártó István az adományt átvevő Petre Cozmával közösen szerdán megkoszorúzta az MKB Veszprém játékosának sírját Bukarestben. A KKM államtitkára a szomorú évfordulóra időzített látogatása alkalmából George Ciambával, a román külügyminisztérium kétoldalú és euro-atlanti kapcsolatokért felelős államtitkárával is találkozott, akivel a Románia és Magyarország között másfél évtizede megkötött stratégiai partnerséget, a kétoldalú kapcsolatokat, európai témákat, és az erdélyi magyarsággal kapcsolatos kérdéseket tekintették át.

Kapcsolódók

Kimaradt?