A vitatott tervezetek módosítását ígéri az igazságügyi miniszter

A közkegyelmemről szóló, valamint a büntetőjogot módosító rendelettervezetek a közvitán elhangzó vélemények és megjegyzések alapján nyerik el végső formájukat - nyilatkozta Florin Iordache igazságügyi miniszter a két jogszabályról rendezett hétfői közvita elején.

"Nyitottak vagyunk, minden véleményt meghallgatunk, azt akarjuk, hogy az igazságügyi minisztériumból kikerülő jogszabálytervezetek legyenek összhangban az itt elhangzó megjegyzésekkel" - fogalmazott a tárcavezető.

Iordache ismét hangsúlyozta, nem esnek a közkegyelmi rendelet hatálya alá azok, akiket erőszak, gyilkosság vagy korrupció miatt ítéltek el, és a visszaeső bűnözők sem részesülnek a közkegyelemből, amelynek előfeltétele az okozott kár megtérítése.

A Btk-t módosító tervezetről a miniszter kiemelte, azért van erre szükség, hogy hozzák összhangba a jogszabály előírásait az alkotmánybíróság legutóbbi döntéseivel. Iordache szerint a taláros testület a büntető törvénykönyv és a büntető eljárási törvénykönyv újabb hat cikkelyét nyilvánította alaptörvénybe ütközőnek az elmúlt héten kimondott döntéseiben. Ezeket szintén át kell ültetni a jogszabályokba.

Az igazságügyi miniszter mellett részt vesz a kétórásra tervezett közvitán Constantin Sima államtitkár és az Országos Börtönigazgatóság vezetője, Marius Vulpe is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?