Csép Éva Andrea: a nők elleni erőszak nem lehet magánügy

Romániának jobban kell teljesítenie a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelem terén, hiszen míg az Európai Unióban 4 nőből 1, Romániában 3 nőből 1 válik áldozattá – mutatott rá Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője.

"Meg kell tanítanunk a nőket arra, hogy pontosan tudják, mit kell tenniük ezekben az esetekben, milyen programok és alternatívák állnak rendelkezésükre. Ezért is fontos 2017, amelyet a Nőkkel Szembeni Erőszak Elleni Küzdelem Évének nyilvánítottak, így az EU-s tagállamok sokkal nagyobb figyelmet fordíthatnak erre az égető problémára” – fogalmazott Csép, a Parlament alsóházának, munkaügyi és szociális bizottságának titkára tegnap délután a Marosvásárhelyi Rádió Naprakész műsorában.

A szövetség Maros megyei törvényhozója elmondta, sajnálatos módon Marosvásárhely lakosságát két olyan tragédia tette különösen érzékennyé ezen a téren, amely nemrégiben két igen fiatal hölgy halálához vezetett.

„Az isztambuli egyezményhez csatlakozva Romániának is módosításokat kellett eszközölnie a törvénytárában, amelyek célja az erőszak megelőzése és az áldozatok védelme volt. Az illetékes romániai intézmények csak akkor tudnak hatékonynak lenni és az egyezményben foglaltakat gyakorlatba ültetni, ha összhangban dolgoznak” – fogalmazott a képviselő, majd  hozzátette: 2017 abban fog segíteni, hogy széleskörű tájékoztató kampányokat szervezzenek, illetve Romániában átvilágítsák azt, hogy miként is működik gyakorlatban az isztambuli egyezmény törvénybe emelése. 

„Nem elegendő ratifikálni egy keretegyezményt, következetességre van szükség ezen a téren minden intézmény részéről. Továbbá nagy hangsúlyt kell fektetnünk a prevencióra, ezt első sorban nevelés terén kell kezdenünk. A nők ellen, családban elkövetett erőszak nem lehet magánügy, éppen ezért társadalmi összefogásra van szükség annak a védőhálónak a megteremtése érdekében, amely segít az érintetteknek kiszakadni az erőszakos környezetből és támogatja őket abban, hogy egy kiegyensúlyozott életet élhessenek” – hangsúlyozta Csép Éva Andrea képviselő.

Kapcsolódók

Kimaradt?