Liviu Dragnea amerikai útját firtatja a PNL vezetője

„Szeretném tudni, mennyibe került Liviu Dragnea, a képviselőház elnökének útja az Amerikai Egyesült Államokba, hogy részt vehessen Donald Trump beiktatási ünnepségén” - jelentette ki vasárnapi sajtótájékoztatóján Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ideiglenes elnöke. 

A politikus kifejtette: a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea arra használta fel jelenlétét az amerikai elnök beiktatási ünnepségén, hogy előnyre tegyen szert a belső politikai csatározásokban és kikezdje Klaus Johannis államfő tekintélyét, „hivalkodóan előtérbe helyezve saját személyét” a román állampolgárok előtt. 

"Az átláthatóság és a közérdekű információkhoz való hozzáférés szellemében szeretném megtudni, mennyibe került Dragnea úr útja az USÁ-ba. (...) Tudom, hogy nagyon sok pénzbe került, de szeretném megtudni, mennyibe, és azt is, hogy elköltött-e egyetlen lejt is közpénzekből, vagy ha magánfinanszírozásból ment, akkor ki állta a költségeket” - mondta a PNL ideiglenes elnöke.

Román lapok: a pártja fizette Dragnea útját

A Romania Liberă című lap korábban azt írta: a PSD fizette Liviu Dragnea képviselőházi elnök amerikai útját és részvételét Donald Trump amerikai elnök beiktatásán. A Cotroceni-palota már a politikus elutazása előtt, hétfőn közleményben hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok megválasztott elnökének beiktatására a szokásjog szerint egyetlen ország küldöttsége, kormány- vagy államfője sem kap hivatalos meghívót, országaik képviseletére a Washingtonban akkreditált nagyköveteket hívták meg.

Dragnea azt állította: a meghívója csak azért nem "hivatalos", mert még nem lépett hivatalba az új kormányzat, amerikai látogatása hivatalos jellegét sugallva pedig hozzátette, hogy útja költségeit várhatóan a képviselőház fedezi. 

A Romania Liberă szerint azonban a parlamenti titkárság végül mégsem vállalta, hogy megtéríti a házelnöknek a repülőjegy, a szálloda és „jelképes ajándékok” árát. Az ellenzéki lapnak Mircea Drăghici, a PSD pénztárosa elárulta, hogy Dragnea amerikai látogatásának költségeit a párt fedezi, mivel Dragnea és Grindeanu a "választásokon győztes párt" elnökeként és kormányfőjeként kapott meghívót.

Kapcsolódók

Kimaradt?