Így látja a román külügy Donald Trump beiktatását

Románia szerepe felértékelődhet, és az új amerikai biztonságpolitika egyik regionális pillérévé válhat - mondta Teodor Meleșcanu külügyminiszter a Donald Trump amerikai elnök beiktatása utáni első nyilatkozatában.

A bukaresti diplomácia vezetője a közszolgálati televízióban péntek este úgy értékelte: az Egyesült Államok csökkenteni fogja katonai jelenlétét a világban, de szüksége lesz olyan pillérekre, amelyeket támaszpontként használhat egyik vagy másik régióban.

"Ha megnézik Európa térképét, nyilvánvaló, hogy Romániának megvan az a nagy előnye és hátránya is egyben, hogy egy roppant érzékeny stratégiai övezetben helyezkedik el. Én lefogadnám, hogy Románia kiemelt szerepet kap ebben a térségben, és egyike lesz azon pilléreknek, amelyeket az amerikai adminisztráció használni fog külpolitikájában" - magyarázta a román külügyminiszter.

Meleșcanu szerint - elődjéhez hasonlóan - a Trump-kormányzat külpolitikájában is fontos szerepet kap az alelnök, ezért Bukarest Mike Pence alelnökkel is szoros párbeszédre törekszik. Rámutatott: az új washingtoni adminisztrációval az első kapcsolatfelvétel már megtörtént akkor, amikor Liviu Dragnea házelnök és Sorin Grindeanu kormányfő a beiktatási rendezvények előestéjén telefonon beszélt Donald Trump azóta hivatalba lépett amerikai elnökkel.

A román diplomácia vezetője emlékeztetett: George W. Bush személyében legutóbb republikánus amerikai elnök látogatott Romániába a 2008-as NATO-csúcs alkalmával, és kifejezte reményét, hogy Bukarest a szintén republikánus Trumpot is vendégül láthatja.

Kapcsolódók

Kimaradt?