Igazságügyi miniszter: a kormányfő visszatérésekor adunk választ az államelnöknek

A kormány Sorin Grindeanu miniszterelnök hazatérése után fog választ adni Klaus Johannis államfő azon kérésére, hogy a kormány vonja vissza a közkegyelemről, illetve a büntető törvénykönyv módosításáról szóló tervezeteket - nyilatkozta Florin Iordache igazságügyi miniszter. 

"Megbeszéljük a kormányban, és a hivatalos választ akkor adjuk meg, amikor a miniszterelnök is visszatért. Ha engem kérdeznek, éppen azért terjesztettük elő, hogy kapjunk észrevételeket és hozzászólásokat ezekhez a tervezetekhez" - mondta a tárcavezető a B1 TV műsorában pénteken. Hozzátette, hogy az ügyészeknek mi a véleményük a tervezetről, eddig is tudták, hisz ők állították össze azokat a dossziékat, amelyek alapján az embereket elítélték. 

Klaus Johannis államfő szerint elegendő érv szól amellett, hogy a kormány vonja vissza a közkegyelemről, illetve a büntető törvénykönyv módosításáról szóló tervezeteket. 

Pénteki Facebook-bejegyzésében az elnök hangsúlyozza, az igazságszolgáltatási rendszernek az ügyben illetékes képviselői mind elmondták, hogy a sürgősségirendelet-tervezetek értéktelenek, elfogadhatatlanok, és azt a látszatot keltik, hogy bizonyos személyek érdekeit szolgálják. 

"A főügyészség, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség, a Legfelső Bíróság, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség, a bírák szakmai szervezetei és több civil szervezet is határozottan ellenzi a korrupcióval, a hivatali visszaéléssel és a feddhetetlenséggel kapcsolatos törvénykezés teljesen átláthatatlan módon, tárgyilagos elemzés hiányában, sürgősségi hatállyal történő módosítását. Ezek elegendő érvek ahhoz, hogy a kormány vonja vissza a tervezeteket" - olvasható a bejegyzésben.

Kapcsolódók

Kimaradt?